Zaštitnik građana: Hitna kontrola gradskih ustanova zbog uskraćivanja usluga geronto-domaćica

Autor:

Vesti

01.12.2020

14:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi posle saznanja da je starijem bračnom paru uskraćena usluga geronto-domaćica jer je jedan od supružnika zaražen korona virusom i da imaju lekova i hrane za još nekoliko dana, pokrenuo hitan postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd i Gerontološkog centra Beograd.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Zoran Pašalić

Zaštitnik građana je upoznat sa problemima sa kojima se suočava bračni par iz Beograda koji su korisnici Službe „Pomoć u kući“ Gerontološkog centra Beograd nakon što je jedan od njih pozitivan na korona virus.

U telefonskom razgovoru sa koordinatorom Službe „Pomoć u kući“ Gerontološkog centra Beograd 30. novembra 2020. godine Zaštitnik građana je upoznat da je taj centar uputio upit Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd o načinu pružanja usluge u novonastaloj situaciji u konkretnom slučaju, odnosno da li geronto-domaćice ovim supružnicima mogu da pruže pomoć u nabavci hrane i lekova.

Kako je Zaštitnik građana obavešten tom prilikom, kao i prilikom telefonskog razgovora 1. decembra 2020. godine, odgovor Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd nije primljen.

 

Odeljenje za hitno postupanje, stručna služba Zaštitnik građana zbog toga traži od ove dve gradske ustanove da ga u što hitnijem roku, uz dostavljanje relevantne dokumentacije, obaveste o svim činjenicama i okolnostima, kao i o preduzetim aktivnostima. Od Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd Zaštitnik građana posebno traži obaveštenje da li je uputio odgovor Gerontološkom centru Beograd, te ukoliko to nije slučaj da ga obavesti o razlozima za to.

Od ove dve ustanove Zaštitnik građana traži i obaveštenje na koji način je organizovano pružanje usluga korisnicima Gerontološkog centra Beograd u situacijama kada su korisnici ili članovi njihovog domaćinstva pozitivni na korona virus ili se nalaze u samoizolaciji, kao i na koji način je u tim situacijama organizovano pružanje usluga geronto-domaćica.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading