Na današnji dan preminuo Sveti Nikola, a ovo su LEGENDE o njegovom životu: Otkrio da gostioničar krade decu i njihovo meso služi gostima!

Autor:

Vesti

06.12.2020

05:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na današnji dan, 6. decembra preminuo je Sveti Nikola, čiji život prate brojne legende još od njegovog rođenja.

RepublikaFoto: wikimedia/Sveti Nikola
Foto: Ilustracija

Ne zna se tačna godina rođenja Svetog Nikole, a Jakob od Voragine navodi 343. kao godinu smrti (Jakob od Voragine piše: Godine 343. Nikola je na samrti izgovorio reči: "Gospodine, u tvoje ruke predajem moj duh").

Njegovi roditelji su bili bogati hrišćani koji dugo nisu mogli da imaju dece. Nakon njihove smrti, Nikola je svoj imetak razdelio sirotinji. 

Sveti Nikola je zaštitnik dece, pomoraca, neudatih devojaka, siromaha, studenata, farmaceuta, pekara, ribara, zidara, trgovaca, zatvorenika, putnika, bolesnika i umirućih.

LEGENDE O SVETOM NIKOLI

ZAŠTITNIK DEVOJAKA I UDAVAČA

Već uz rođenje Nikole vezuje se legenda da je kao novorođenče mogao stajati. Jedna od legendi govori da je u blizini kuće Nikolinih roditelja živeo čovek koji je nekad bio bogat, ali je izgubio carsku službu i imetak. Taj čovek bio je spreman svoje sve tri kćeri prostituisati kako bi ponovno stekao bogatstvo. Čuvši za to Nikola je tri noći zaredom kroz prozor ubacivao po vrećicu zlatnika, te ih tako spasio od poniženja, obezbedivši im dobar miraz. Ta legenda ima dve verzije završetka. Prema jednoj legendi nakon druge vrećice otac devojaka odlučio je u zasedi nekoliko noći čekati dobrotvora. Kad je Nikola ubacio dar i za najmlađu devojku otac je skočio i prepoznao Nikolu. Uprkos zaklinjanju da nikome ništa ne govori, srećni otac je sve razglasio. Po drugoj legendi Nikola je video da ga otac devojaka čeka pa se popeo na krov i kroz dimnjak ubacio zlatnike. Nad otvorenim ognjištem sušile su se čarape i zlatnici su pali u čarape. Prema toj legendi nastala je tradicija stavljanja darova u čarape ili čizmice, a sveti Nikola postao je zaštitnikom devojaka u nevolji i udavača. 

ZAŠTITNIK MALE DECE

Legenda o svetom Nikoli pripoveda kako je taj svetac došao u gostionicu i otkrio da gostioničar krade decu, ubija ih i njihovo meso služi gostima. Otkrio je troje dece sakrivene u posudi za rasol. Učinio je znak krsta i deca su se vratila u život. Utemeljeno na tom čudu Nikola je postao i zaštitnik male dece.

Prema legendama o Svetom Nikoli nastao je običaj NIKOLINJE

Prema toj legendi i prema onoj o darivanju devojaka nastao je običaj Nikolinje - potajno stavljanje darova dobroj, a šibe lošoj deci u prozore, čizme i sl. 

ZAŠTITNIK MORA I PUTNIKA

Prema legendi Sveti Nikola je krenuo u Svetu zemlju, ali je nastala strašna oluja i brod zamalo nije potonuo. Sveti Nikola je zapretio valovima i oni su se smirili. Tako je postao zaštitnik mornara i putnika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Spasoje

06.12.2020 16:01

Nije Sv. Nikola umro na danasnji dan. On je umro 6. decembra po starom kalendaru koji dolazi 19 decembra po novom a koji je 14 dana razlika. Papa je promenio kalendar 1582. godine, a Sv. Nikola nije umro po papinom kalendaru. Srdacan pozdrav od Spasoja.