Čudesni Manastir Vujan: Ovde se patrijarh Pavle spasio od smrti

Autor: Telegraf, Republika

Vesti

03.12.2020

14:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šumovita planinska staza nekad je bila jedini i najkraći put kojim su meštani Gornje Trepče stizali do manastira Vujan. Ali po svedočenju starih tuda je prolazio i najvoljeniji srpski patrijarh Pavle koji je ovde proveo deo svog monaškog života i u ovoj nadeleko poznatoj božijoj kući se izlečio od tuberkuloze 1946. godine.

RepublikaFoto: youtube.com/ Arheo-amateri Srbije
Manastir Vujan

Dugo je bila neprohodna, ali ove jeseni stvaljene su oznake koje olakšavaju pešačenje putnicima namernicima. Signalizaciju je postavio mladi Čačanin, Stefan Lukić.

- Obeleženo je 30 lokacija duž staze duge, gotovo 7 km, za čiji prelazak je potrebno oko dva sata. Atomska Banja GornjaTrepča je od početka bila uključena dostavljajući sve potrebne informacije za pripremu projekta, kao i kod trasiranja rute - rekao je Stefan.

 

Signalizacija na stazi koja spaja manastir Vujan i Atomsku banju Gornju Trepču bila je prvi zahtevniji i teži segment projekta, a u drugom, na proleće će se praviti i kačiti tematske table sa mislima patrijarha Pavla, i planira se još jedan krak staze.

- Ovaj kraj ima veliki turistički potencijal, jer se pored atomske banje nalaze i izuzetni kulturno istorijski spomenici, prelepa priroda. Izgradnjom saobraćajnica i vazdušnih luka u blizini, ova lokacija postaje još privlačnija turistima, pa očekujemo da će uz Ovčarsko-kablarsku klisuru biti nosilac naše turističke ponude - izjavio je Vojin Jakovljević, direktor TO Čačak iz čijeg budzeta je finansiran ceo projekat.

RepublikaFoto: youtube.com/darko015
Patrijarh Pavle

Da je ovom stazom pešačio i patrijarh Pavle, prisećaju se meštani koji su slušali priče koje su se prenosile sa kolena na koleno.

- Pričali su mi da je tim putem išao peške od manastira do lekara u banju Gornju Trepču. Mi smo kao deca ovuda prolazili i nadali se da ćemo ga možda sresti - priča stari meštanin sela Gornja Trepča.

Iako su mu predviđali samo nekoliko meseci života, tad iskušenik u manastiru Gojko Stojčević, a kasnije srpski patrijarh Pavle, doživeo je iscelenje. U znak zahvalnosti ručno je izrezbario mali drveni krst koji se i danas čuva u manastirskoj riznici kao svetinja.

 

U ovom šumadijskom selu ponosni su što je patrijarh ozdravio upravo ovde i da se to ne bi zaboravilo meštani su pokrenuli inicijativu da se staza kojom je prolazio nazove po njemu – Staza patrijarha Pavla.

- To je staza zdravlja i staza isecelenja. Siguran sam da za Srbe ima simboličku vrednost. Treba da pratimo stazu patrijarhu Pavla i kao pojedinci i kao narod. Sama šetnja ovuda ima lekoviti značaj i daje mir - kaže meštanin Milinko Gojković.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading