SLEDEĆEG VIKENDA ZAKLJUČANA SRBIJA: U najavi jedina preostala mera da bi se izbegla potpuna katastrofa!

Autor:

Vesti

28.11.2020

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukoliko broj zaraženih i mrtvih od koronavirusa nastavi da raste, Srbija će sledeći vikend dočekati zaključana, saznaje Srpski telegraf.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Foto: Ilustracija

Izvori našeg lista u Vladi i kriznom štabu potvrdili su nam da se o ovoj opciji sada najozbiljnije razmišlja. Razlog je, pre svega, to što su KOVID odeljenja u bolnicama prepuna, zdravstveni radnici su na izmaku snaga, a vakcine, iako će stići relativno brzo, neće biti u masovnoj upotrebi pre proleća.

MALO OPCIJA

Saznanja našeg lista, na manje ili više direktan način, potvrđuju i izjave koje smo slušali prethodnih dana. Konačno, i brojke su takve da je potpuno jasno da kriznom štabu i Vladi Srbije ne ostaje puno opcija na raspolaganju. U petak je, recimo, umrlo čak 57 ljudi, što je najviše do sada, a broj zaraženih dostigao je 8.000 ljudi.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar ocenio je da je jedina mera koja bi mogla da omogući 100-odstotni rezultat u borbi protiv virusa korona potpuno zatvaranje.

Koje su se zemlje zaključale

- Mađarska

- Grčka

- Austrija

- Italija (neke pokrajine)

- Francuska

- Belgija

- Nemačka

- Engleska

- Austrija

- Španija

- Hrvatska (gotovo da ništa ne radi)

* delimično ili potpuno

- Suština jeste u tome da nema kontakata, što češće da se peru ruke i nosi maska. Kad većina nas to shvati i utiče na sve ljude oko sebe da se pridržavaju i kada izdržimo u tome, onda imamo svetlo na kraju tunela - kazao je Lončar.

Ministar je istakao da je sada momenat kada svi moraju da budu racionalni, jedinstveni i da prestanu rasprave i polemike koja je mera potrebna i dobra.

Nova pravila: Na pregled samo u KOVID ambulante, ko dođe na kliniku, biće vraćen

Svi građani sa simptomima koronavirusa ubuduće će morati prvo da se jave u KOVID ambulante da bi im se tamo uradila dijagnostika. Svi oni koji nisu vitalno ugroženi, a dođu u prijemno-trijažne ambulante klinika bez analiza, biće vraćeni u domove zdravlja, potvrdio je direktor Infektivne klinike dr Goran Stevanović.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Goran Stevanović

Ta odluka je doneta da bi se smanjio pritisak, koliko je to moguće, a da ne bude loših posledica po kvalitet zbrinjavanja pacijenata koji dolaze u prijemno-trijažne centre.

- Radno vreme svih KOVID ambulanti pri domovima zdravlja biće do 22 sata - rekao je Stevanović i naglasio:

- Molim građane, od petka je to i zvanična odluka, da moraju svi prvo da se jave u KOVID ambulante, da se tamo urade dijagnostika, rendgenski snimak pluća i laboratorija jer to zaglavljuje rad prijemno-trijažnih ambulanti u samim bolnicama.

Da se nešto mora preduzeti jer je zdravstvo u teškoj situaciji, svedoče i brojke koje je u petak izneo epidemiolog Predrag Kon.

- Trenutno su zaražena 2.434 zdravstvena radnika, a na bolničkom lečenju je njih 66 - precizirao je Kon.

I ocenjivanje učenika na daljinu

Stariji osnovci i srednjoškolci od ponedeljka prelaze na onlajn nastavu, a Ministarstvo prosvete otklonilo je dileme kako će se učenici ocenjivati u dopisu koje je uputilo svim školama i u kom navodi da će i ocenjivanje biti na daljinu.

- Posebnu pažnju treba posvetiti napredovanju učenika u skladu sa principima formativnog ocenjivanja, o čemu su škole dobile uputstva u prethodnom periodu, a koje je potrebno primenjivati i u ovim okolnostima - navodi se u dopisu direktorima škola.

STRAH OPRAVDAN

Podsetimo, zatvaranje Srbije nagovestio je direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Srbiju Marijan Ivanuša.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Marijan Ivanuša

- Srbija je blizu zatvaranje, bojim se. Taj dan još nije došao, ali se bliži - naglasio je pre nekoliko dana, pa je jasno da smo ovom scenariju svakako bliži nego tada, s obzirom na to crne brojke rastu iz dana u dan.

Kako je u petak naveo Ivanuša, Srbija je u svetskom vrhu po broju zaraženih virusom KOVID-19 u odnosu na broj stanovnika. Istakao je i da mere nemaju optimalne rezultate, ali da je i to bolje nego da ih nema uopšte.

- Epidemiološka situacija neće se poboljšati do sredine decembra - zaključio je Ivanuša u ne baš optimističnom tonu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (8)

Loading
Srdjan

28.11.2020 14:29

Možete da se slikate sa vikendima. Zatvorite kafiće, kladionice...Čak i policijski čas od 8 uveče do ujutru, ali blaža varijanta. Ako imate potrebe, pomože nekom drugom, kućni ljubimci...možete ići. Ostali da sede kući. Prehrambene radnje i apoteke ostaviti da rade barem do 9

Odgovori 27 7
Mika

28.11.2020 15:30

Što se više radi testova, više je zaraženih. Ali ne i ljudi.

Odgovori 20 7
Vladomir

28.11.2020 16:21

Samo odrzavanje tenzije......jedite blata sa zakljucavanjem vise....

Odgovori 14 24
Srdjan

28.11.2020 17:19

I još jednom, nema blokade tokom vikenda. AV pravi svaki dan konferencija za po 100 ljudi, i reče ko se boji, neka ne dolazi. ZA jučerašnje gužve kaže, uželela se deca, neka ih. Onda neka zaboravi na zatvaranje vikendom. Bolje da se pozabavi otvaranjem još kovid ambulanti, nego tenkovima

Odgovori 8 24