(FOTO, VIDEO) SRBIJA SE OPROSTILA OD VELIKOG ČOVEKA: Sahranjen patrijarh Irinej

AUTOR: Republika

nedelja, 22. 11. 2020.| 08:22 >> 13:36

43

Patrijarh srpski Irinej preminuo je u petak 20. novembra u 91. godini života usled posledica korona virusa. Zbog smrti poglavara Srpske pravoslavne crkve u Srbiji je proglašena trodnevna žalost. Oproštaj od patrijarha možete pratiti uživo na portalu www.republika.rs.

Tanjug/AP/Ilustracija
Foto: Ilustracija

13.15 - Sahranjen patrijarh Irinej.

12.55 - Obraća se predsednik Vučić

Opširnije ovde.

12.44 - Obraća se Milorad Dodik

- Naš patrijarah imao je tu snagu i tu moć da nas drži zajedno - rekao je Dodik na početku obraćanja.

12.38 -Beseda mitropolita Ilariona Alfejeva

Mitropolit volokolamski Ilarion pročitao je na ruskom pismo koje je poslao patrijarh moskovski Kiril.

- Počivši je bio veliki prijatelj Ruske pravoslavne crkve. Više puta govorio je u prilog progonjenog kanonskog pravoslavlja u Ukrajini - poručio je tokom besede.

12.23 Mitropolit Hrizostom: Patrijarh je svedočio ljubav i dobrotu božiju

- Patrijarh se pokazao dostojnim svog veliko učitelja i prethodnika patrijarha Pavla, a to nije bilo jednostavno. Zato smo ponosni na njega - rekao je mitropolit dabrobosanski Hrizostom posle opela.

- Crkva mora biti iznad svih naših slabosti i nedostataka. Patrijarh se pokazao kao nepokolebljiv borac za očuvanje njenog dostajnstva. To je veliki gubitak za naš narod i Crkvu", napomenuo je on. "Pored ovog velikog iskušenja ne gubimo hrabrost. Znamo i verujemo da su patrijarh i mitropolit Amfilohije sa nama, da nas gledaju da su sa nama - rekao je mitropolit Hrizostom.

Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

11.34 - Počelo opelo

Molitvom koja se zove "Otpust" završena je zaupokojena liturgija, a odmah nakon toga počelo je patrijaraško opelo patrijarhu Irineju.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom služi opelo, a vladike saslužuju.

Tanjug/Z. ŽESTIĆ

11.16 Oproštaj predsednika na društvenim mrežama

Na Vučićevom instagram profilu navedeno je, uz fotografiju predsednika nad odrom patrijarha: "Poslednji oproštaj od blaženopočivšeg patrijarha srpskog Irineja".

Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Lideri vladajuće koalicije u CG na sahrani patrijarha

Sahrani patrijarha Irineja u Hramu Svetog Save na Vračaru prisustvuju mandatar Zdravko Krivokapić i lideri vladajućih parlamentarnih stranaka Andrija Mandić, Milan Knežević, Vladimir Joković, Dado Šćekić, Goran Danilović i Marko Milačić.


Mandatar Krivokapić se juče u Hramu pokloni patrijarhovom odru.

Sahrani prisustvuju i prvaci Srpskog nacionalog saveta Crne Gore, dr Momčilo Vuksanović i Baćko Milačić.

Kako je saopšteno iz Mitropolije crnogorsko primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke sahranii prisustvuju episkop dioklijski Metodije, protojerej-stavrofor Obren Jovanović, sekretar Mitrpolije crnogorsko-primorske, protojerej-stavrofor Gojko Perović, rektor Cetinjske bogoslovije, protojerej-stavrofor Slobodan Jokić, arhijerejski namesnik nikšićki i arhimandrit Arsenije, iguman manastira Kosijerevo.

Oni su sinoć doputovali u Beograd i poklonili se odru upokojenog patrijarha Irineja koje je izloženo u Hramu Svetog Save na Vračaru.

Po blagoslovu Svetog Sinoda Liturgiju danas saslužuju vladika Metodije i otac Gojko Perović.

11.05 - Veliki broj vernika okupio se ispred Hrama Svetog Save da oda počast patrijarhu Irineju

Zbog epidemiološke situacije, u hramu su samo sveštenici koji služe liturgiju, kao i državni zvaničnici i predstavnici drugih verskih zajednica, uz članove hora.

Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

10.59 - Zašto je patrijarhov kovčeg prekriven zelenim plaštom

Kovčeg sa telom pokojnog patrijarha Irineja izložen je u Hramu svetog Save, gde je u 9 sati počela liturgija, nakon čega će on biti sahranjen u kripti.

Preko njegovog kovčega prebačen je zeleni plašt, a na njemu stoje još neki predmeti, koji se vezuju za život i misiju patrijarha: kapa, štap, jevanđelje, krst.

- Tu je mandija, zeleni plašt, koji patrijarh i episkopi nose kad ulaze u hram pred početak liturgije, u nekim momentima večernjeg i jutarnjeg bogosluženja. Tu je panakamilavka, to je kapa sa belim platnom koja je u našoj tradiciji odlika našeg patrijarha. Tu je njegov arhijerejski štap žezal, jevanđelje koje je propovedao celog života, krst kojim je osvećivao svet, to su sve odlike njegovog dostojanstva - prenosi RTS.

10.00 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u hram Svetog Save.

Opširnije čitajte ovde.

09.56 - Novinari i policija

Ispred Hrama Svetog Save prisutne su brojne medijske ekipe, a oko Hrama su raspoređene i jake policijske snage.

Hrvatski mediji o sahrani patrijarha

Hrvatski mediji posvetili su bitnu pažnju sahrani patrijarha irinije.

Šta pišu o blaženopočivšem patrijarhu, pročitajte ovde.

09.55 - "On nije umro, on spava": Govor episkopa bačkog Irineja na ispraćaju patrijarha

Episkop bački Irinej u besedi o patrijarhu Irineju rekao je da je on bio omiljen kod većine ljudi, kao i da su svi „razumevali tu dobrotu, jevanđeljsku kojom je njegova ličnost zračila“.

- Umeo je da, ne samo sačuva hladnokrvnost, nego da uzvrati pažnjom i dobrim delima upravo onim ljudima koji su mu nanosili nepravdu - rekao je episkop bački.

09.45 - Prisutan veliki broj vernika, ispred Hrama dva video- bima

Ispred hrama prisutan je veliki broj vernika, a postavljena su dva video- bima na kojima će biti prenos svete zaupokojene liturgije i sahrana patrijarha Irineja, kako bi vernici koji žele, mogli da učestvuju i prate, s obzirom na to da je zadržavanje u Hramu ograničneno zbog epidemiološke situacije.

09.30 - Neobična fotografija pred sahranu patrijarha: Ptica raširenih krila ka Isusovom raspeću

Opširnije o ovom detalju sa sahrane patrijarha Irineja čitajte ovde.

Tanjug/T. RADOVANOVIĆ

09.15 - Vojska na ulazu u Hram

Na ulasku u hram stoje pripadnici garde Vojske Srbije, a veliki broj vernika pali sveće u maloj crkvi posvećenoj Svetom Savi, koja se nalazi pored hrama. Ispred hrama prisutan je veliki broj vernika. Stigao je i ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin.

09.07 - Premijerka Brnabić i predsednik Skupštine Dačić oprostili se od patrijarha Irineja

Premijerka Ana Brnabić i predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić stigli su u Hram Svetog Save. Prethodno su došli Nikola Selaković, Marko Đurić, Nenad Popović, Miloš Vučević, Zdravko Krivokapić premijer CG i lideri DF Milan Knežević i Andrija Mandić.

09.00 - Bruka Đilasovskih medija

Kako i zašto su se mediji pod kontrolom Dragana Đilasa narugali svim pravoslavnim vernicima, pročitajte ovde.

Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

08.23 - Sahrana na praznik koji je patrijarh voleo

Sveštenik iz Valjeva Nenad Andrić napisao je na svom Fejsbuk profilu da je sutra praznik Sv. Nektarija Eginskog, kao i da je taj praznik patrijarh Irinej veoma voleo.

- Naš Patrijarh Irinej je voleo Sv. Nektarija puno i eto na njegov praznik se sahranjuje, verujem Svetac će ga čekati sa Sv. Savom na Nebu Božijem. Da voli Sv. Nektarija veoma, Patrijarh mi je rekao kada je pročitao moju knjigu o sv. Nektariju, za koju mi je uvek dao blagoslov i usmeni i pismeni da u Beogradu održavam predstavljanja (promocije) knjige o Eginskom Čudotvorcu. Carstvo mu Nebesko - dodao je Andrić.

Tanjug/Z. ŽESTIĆ

On sad upravlja SPC

Tanjug/S. AĆIMOVIĆ
Mitropolit Hrizostom

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom Jević je vladika koji će upravljati Srpskom pravoslavnom crkvom do izbora novog patrijarha nakon smrti patrijarha Irineja.

Hrizostom (svetovno Rajko Jević) je mitropolit dabrobosanski. Ranije je bio episkop bihaćko-petrovački i zvorničko-tuzlanski.

Rođen je 4. marta 1952. godine u selu Vodenici, kod Bosanskog Petrovca. Kršteno ime mu je bilo Rajko.

Bogosloviju je završio u manastiru Krki, gde se i zamonašio 20. septembra 1971. godine, uzevši ime Hrizostom. Nedelju dana kasnije rukopoložen je u čin jerođakona, a dve godine kasnije u čin jeromonaha.

Radio je kao sekretar Episkopa dalmatinskog Stefana (Boce) i crkvenog suda.

Studirao je bogosloviju na Aristotelovom univerzitetu u Solunu od 1976. do 1980. godine, kada je i diplomirao na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

U periodu od 1981. do 1991. godine radio je kao profesor i vaspitač u bogosloviji Sveta Tri Jerarha u manastiru Krki.

Godine 1991. izabran je za prvog episkopa novoosnovane Eparhije bihaćko-petrovačke.

Dana 13. septembra 1995. godine proteran je iz svoje rezidencije u mestu Ključu, a 10. oktobra iste godine odlazi sa teritorije svoje eparhije.

U svoju eparhiju vratio se 5. februara 1996. godine, nakon početka primene Dejtonskog mirovnog sporazuma. Privremeno je boravio u manastiru Klisini u Šipovu, sve do jeseni 2002. godine, kada se vraća u sedište eparhije u Bosanski Petrovac.

Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

У недељу 22. новембра је празник Св. Нектарија Егинског. Наш Патријарх Иринеј је волео Св. Нектарија пуно и ето на...

Posted by Ненад В. Андрић on Friday, November 20, 2020

Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

08.15 - Hor "Branko", osnovan pri Niškoj eparhiji, pevaće na sahrani

Crkveno-pevacka družina "Branko", hor osnovan pri Niškoj eparhiji pre 133 godine, pevaće danas na sahrani patrijarha Irineja. Sam patrijarh odlikovao je hor Ordenom Svetog Save drugog stepena, a pevali su na ustoličenju dvojice patrijarha - Pavla i Irineja. Hor je pevao širom sveta, a od 2009. godine pod pokroviteljstvom patrijarha, hor "Branko" domaćin međunarodnog festivala duhovne muzike "Muzički edikt".

Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Obustavljen saobraćaj oko hrama Svetog Save

U ovom momentu je obustavljen i saobraćaj u svim sporednim ulicama oko hrama Svetog Save.

Inače, u hram Svetog save građani danas neće moći da uđu bez maske, koje se inače dele i ispred hrama.

Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Sveštenici čitaju Jevanđelja nad odrom patrijarha Irineja

08.00 Detaljan plan ispraćaja blaženopočivšeg patrijarha

Sveštenici nad odrom patrijarha Irineja čitaju Jevanđelja sve do 9 časova kada počinje sveta zaupokojena liturgija, koju će služiti mitropolit dabrobosanski Hrizostom, prisutne vladike i 16 sveštenika.

U 11 sati je opelo.

Posle opela u produžetku liturgije od patrijarha će se oprostiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, mitroplit Hrizostom, predsedavajući predsedništva BiH i starešina Saborne crkve u Beogradu protojerej-stavrofor Petar Lukić.

Nakon beseda zemne ostatke Patrijarha u grobnicu u kripti spustiće sveštenici iz Beograda.

ČINJENICE

- Patrijarh Irinej biće prvi poglavar SPC koji će biti sahranjen u kripti u hramu Svetog Save na Vračaru.

- Patrijarh Irinej je 45. patrijarh na čelu SPC i na tom mestu nasledio je patrijarha Pavla.

- Patrijarh je preminuo od posledica koronavirusa uprkos pokušajima lekara da mu sačuvaju život.

- Na čelu SPC do izbora novog patrijarha biće mitropolit dabrobosanski Hrizostom, kao najstariji vladika.

- Na sahrani će govoriti predednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Veliki broj građana tokom noći celivao je mošti blaženopočivšeg patrijarha.

Kratka biografija patrijarha

Patrijarh Irinej je 56. poglavar SPC, jer su to prvo bili arhiepiskopi, počevši od Svetog Save, a 45. je patrijarh, za kojeg je izabran 22. januara 2010, na Saboru SPC u Beogradu.

Na tron Crkve stupio je sa mesta niškog episkopa, a u pristupnoj besedi je istakao da nema svoj program već je to "program Crkve".

Poglavar SPC patrijarh Irinej (Gavrilović) rođen je u selu Vidova, kod Čačka, 1930. godine od oca Zdravka i majke Milijane, kršteno ime bilo mu je Miroslav.

U Vidovu je završio osnovnu školu, a potom gimnaziju u Čačku, Bogosloviju u Prizrenu, a Bogoslovski fakultet u Beogradu. Nakon odsluženja vojnog roka, postavljen je za profesora Prizrenske bogoslovije. Pre stupanja na dužnost profesora, oktobra 1959, u manastiru Rakovica, prima monaški čin od patrijarha Germana, dobivši na postrigu ime Irinej.

Dok je službovao kao profesor u Prizrenskoj bogosloviji, upućen je na postdiplomske studije u Atini. Za upravnika Monaške škole u manastiru Ostrog postavljen je 1969. godine, odakle se vratio u Prizren kao rektor Prizrenske bogoslovije.

Sa te dužnosti je 1974. godine izabran za vikarnog episkopa (pomoćnika) patrijarha, sa titulom episkopa moravičkog, a samo godinu dana kasnije izabran je za episkopa niškog, gde služi sve do postavljenje za patrijarha.

U vreme njegovog stupanja na patrijaršijski tron, u izgradnji je bilo oko 40 hramova na teritoriji niške eparhije, sa približno istim brojem crkava u obnovi. U 1998. godini, prvi put posle pola veka, za hramovnu slavu niške Saborne crkve Duhove, obnovljena je velika litija ulicama Niša.

Kao poglavar isticao je važnost završetka radova na hramu Svetoga Save za srpski i druge pravoslavne narode.

Puna titula poglavara SPC glasi Njegova Svetost arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski, znamenja su – panagija, žezlo i bela patrijaraška pana.

Danas sunčano i toplo, do 31 stepen, od PONEDELJKA ponovo VRUĆINE!
Danas sunčano i toplo, do 31 stepen, od PONEDELJKA ponovo VRUĆINE!
0
DANAS JE SVETA EFIMIJA: Svi koji NEMAJU POSAO ovo treba da rade!
DANAS JE SVETA EFIMIJA: Svi koji NEMAJU POSAO ovo treba da rade!
0

KOMENTARI 43

Bole22. novembar 2020. u 13:56

Danas se ceo hrišćanski svet oprašta od velikog čoveka i Božjeg sluge, patrijarha Irineja. Večna mu slava i carstvo nebesko.

0 0 Odgovori

Ljuba22. novembar 2020. u 14:19

Ostali smo bez naseg pastira. Neka nam Gospod podari opet velikog patrijarha koji ce biti uz svoj narod kao i njegovi prethodnici.

0 0 Odgovori

Zeljko8522. novembar 2020. u 14:55

Oldazi Irinej, odlazi njegovo telo ali ostaje njegov duh i njegova vera. Srpski narod treba da nastavi njegov put.

0 0 Odgovori

Lovac22. novembar 2020. u 15:07

Odlazak patrijarha Irineja predstavlja veliki gubitak za SPC, ceo srpski narod ali i kompletno pravoslavlje. Ostace upamcen kao veliki duhovnik ali i borac za ocuvanje srpskog jedinstva. Neka mu je vecna slava.

0 0 Odgovori

Mira22. novembar 2020. u 15:10

Srbija tuguje, Srbija je mnogo izgubila. Iskreno saučešće.

0 0 Odgovori

vidi sve komentare
OVO POPUŠTANJE MERA NIJE DOBRO! Doktor Pelemiš upozorava: Korona nije pobeđena ali...
OVO POPUŠTANJE MERA NIJE DOBRO! Doktor Pelemiš upozorava: Korona nije pobeđena ali...
0
LONČAR SE SASTAO SA KLUGEOM U ATINI: Ministar i direktor SZO na Samitu o mentalnom zdravlju
LONČAR SE SASTAO SA KLUGEOM U ATINI: Ministar i direktor SZO na Samitu o mentalnom zdravlju
0
PRESEK STANJA: Još 110 zaraženo, preminulo 3
PRESEK STANJA: Još 110 zaraženo, preminulo 3
0
DELTA SOJ JE TU, SAMO GA NISMO ULOVILI U LABORATORIJI! Virusolog Šekler: PREVIŠE SMO SE OPUSTILI!
DELTA SOJ JE TU, SAMO GA NISMO ULOVILI U LABORATORIJI! Virusolog Šekler: PREVIŠE SMO SE OPUSTILI!
0
HRVATI UDARILI NA VUČIĆEVOG MALOG SINA: Zašto mu je dao ime Vukan?!
0

HRVATI UDARILI NA VUČIĆEVOG MALOG SINA: Zašto mu je dao ime Vukan?!

OTKRIVAMO STRAŠAN DOKUMENT IZ BELE KUĆE: Da li  postoji TAJNA VEZA između Krika, američkih službi i Veljka Belivuka?
0
OTKRIVAMO STRAŠAN DOKUMENT IZ BELE KUĆE: Da li postoji TAJNA VEZA između "Krika", američkih službi i Veljka Belivuka?
NOĆNA MORA DRAGANA ŠOLAKA! Došao je kraj njegovim bahaćenjima: TAJKUN GUBI IMPERIJU
1
NOĆNA MORA DRAGANA ŠOLAKA! Došao je kraj njegovim bahaćenjima: TAJKUN GUBI IMPERIJU
KORONA PRESEK: Još  249 novozaraženih, preminulo 5 osoba
Društvo

KORONA PRESEK: Još 249 novozaraženih, preminulo 5 osoba

Republika

 - subota, 24. 7. 2021. u 15:05 0

U poslednja 24 časa na korona virus testirano je 8.596 građana, od kojih je 249 pozitivno.

ĐILASOVO MASLO! Tajkun je ove ljude OSTAVIO NA CEDILU: Stanari Dubljanske ulice i dalje plaćaju kuće koje nemaju
Srbija

ĐILASOVO MASLO! Tajkun je ove ljude OSTAVIO NA CEDILU: Stanari Dubljanske ulice i dalje plaćaju kuće koje nemaju

Republika

 - subota, 24. 7. 2021. u 14:16 4

Problemi sa urušavanjem stambenih objekata na Vračaru zbog kopanja temelja za zgrade nisu počeli urušavanjem zgrade u Vidovdanskoj...

(VIDEO) ČEDI PREKIPELO, PA NALUPAO KOMŠIJU: Pogledajte snimak najnovije tuče lidera LDP u garaži!
Srbija

(VIDEO) ČEDI PREKIPELO, PA NALUPAO KOMŠIJU: Pogledajte snimak najnovije tuče lidera LDP u garaži!

Republika

 - subota, 24. 7. 2021. u 13:28 1

Lider LDP-a Čedomir Jovanović ponovo je bio akter tuče.

ISPLIVALA ISTINA: Otkriveno šta je spajalo LJUBU ZEMUNCA i JOVANKU BROZ!
Srbija

ISPLIVALA ISTINA: Otkriveno šta je spajalo LJUBU ZEMUNCA i JOVANKU BROZ!

Republika

 - subota, 24. 7. 2021. u 13:15 0

Ovo je ličnost koja povezuje Ljubu Zemunca i Jovanku Broz.

(VIDEO) KRSTIĆ RAZBUCAO DOJČINOVIĆA I NJEGOV KRIK: To nije novinarstvo, oni su kao dostavljači hrane!
Srbija

(VIDEO) KRSTIĆ RAZBUCAO DOJČINOVIĆA I NJEGOV KRIK: To nije novinarstvo, oni su kao dostavljači hrane!

Republika

 - subota, 24. 7. 2021. u 12:53 0

Politički analitičar Nebojša Krstić jutros je u gostovanju na TV Prva poslao jasnu poruku portalu Krik.

Tačno u 21h na TV Pink! PREDSEDNIK VUČIĆ ODGOVARA MAFIJI: Srbija će videti NOVE SNIMKE monstruoznih zločina Belivuka
Tačno u 21h na TV Pink! PREDSEDNIK VUČIĆ ODGOVARA MAFIJI: Srbija će videti NOVE SNIMKE monstruoznih zločina Belivuka
8

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostovaće večeras od 21 sat na TV Pink gde će objasniti sve...

DIGAO SE NAROD! Pola ESTRADE potpisalo peticiju za odbranu ugleda predsednika Vučića, pogledajte samo koliko je tu ljudi!
DIGAO SE NAROD! Pola ESTRADE potpisalo peticiju za odbranu ugleda predsednika Vučića, pogledajte samo koliko je tu ljudi!
6

Bespoštedna i besomučna kampanja koju protiv predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića vode...

  • Na kiosku
    Danas na kioscima

    Samo u Srpskom telegrafu - informacije kojih nema u drugim medijima

    Naslovna za 24. 7. 2021.