HRVATI O PATRIJARHU IRINEJU: Smeta im što nije dozvolio da se Stepinac proglasi za sveca!

Autor: Telegraf, Republika

Svet

22.11.2020

09:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako navode hrvatski mediji, patrijarh Irinej će Hrvatima ostati "najviše u pamćenju zbog blokiranja procesa kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca"

RepublikaFoto: Tanjug/AP

- Sada su papi otvorena vrata da dođe u Srbiju - glasio je jedan od neformalnih komentara u katoličkim krugovima u Zagrebu na vest o smrti patrijarha Irineja, javljaju hrvatski mediji.

"Večernji list" ističe da će patrijarh Irinej Hrvatima ostati "najviše u pamćenju zbog blokiranja procesa kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca".

Prema pisanju hrvatskih medija, patrijarh je navodno napisao dva pisma papi Franji o kardinalu Stepincu kao "ustaškom vikaru", te je papa odlučio da prolongira okončanje kanonizacije.

 
- Franja je formirao mešovito katoličko-pravoslavnu komisiju, u kojoj SPC i srpski istoričari nisu uspeli da dokažu teze o Stepincu kao zločincu. Ni uprkos tome, kanonizacija Stepinca nije okončana. Veruje se da je papa Franja brojnim ustupcima pravoslavnoj strani želeo da uspostavi dobre odnose s Moskvom, ali i sa samim Beogradom - stoji u tekstu "Večernjeg lista.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading