Nove mere stupile na snagu! Evo ko će moći da radi posle 21 čas, a ko stavlja katanac

Autor: Blic, Republika

Vesti

17.11.2020

19:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Nove mere za suzbijanje korona virusa stupaju na snagu većeras u 21 sat! I dok Srbija danas beleži nove crne rekorde, sve oči uprte su u dane pred nama. Da li će nove mere konačno krivu okrenuti u povoljnijem smeru?

Foto: ST/D. KADIĆ
Foto: Ilustracija

Ipak, ono što mnoge zanima u danu sa najvećim brojem zaraženih jeste i na koga se mere tačno odnose, ko može da radi, a čija će vrata staviti katanac u 21 sat i skinuti ga tek od 5 izjutra?

Prodavnice

Uslužni objekti - prodavnice, supermarketi od danas svoje radno vreme i smene moraju da prilagode novim pravilima Kriznog štaba i Vlade Srbije.

Kako je pojasnila premijerka pre dva dana svi ovi objekti zatvaraju se u 21.00, osim apoteka koje će moći da rade i nakon propisane satnice.

Benzinske pumpe

Pravilo rada do 21 sat neće važiti za benzinske pumpe. One će i dalje moći da rade 24 sata, ali kako je premijerka navela uz jednu izmenu.

Naime, ona je kazala da prodavnice unutar benzinskih pumpi neće raditi, već će radnici moći samo da toče gorivo građanima.

Foto: ST/D. KADIĆ

Kafići, restorani, klubovi

Mera se naročito odnosi na ugostiteljske objekte koji će svoja vrata za goste morati da zatvore umesto u 23 sata, kakav je slučaj bio do sada, već u 21 sat.

To faktički znači da klubovi neće moći da rade dok god je ova mera na snazi, minimum dve nedelje, budući da njihovo radno vreme traje do ranih jutarnih časova.

 

 

 

Dostava hrane

Ograničenje rada do 21 sata se ne odnosi na restorane koji se bave dostavom hrane. Dakle, ugostiteljski objekti će moći da budu otvoreni, ali bez gostiju.

Jedino što će hranu umesto direktno u ugostiteljskim objektima, isporučivati direktno na kućnu adresu.

Fabrike

Kako je pojasnila Ana Brnabić u svom izlaganju svi zaposleni u fabrikama koji rade druge i treće smene nastaviće sa radom i posle propisane mere od 21 sat.

Foto: facebook.com/printscreen

Prevoz

Javni prevoz u gradovima Srbje nastaviće da radi normalno nakon 21 sat. Takođe, taksi prevoz će nastaviti sa radom tokom cele noći.

Ipak, danas je stiga jedna novost vezana za gradski prevoz u glavnom gradu. Sekretarijat za javni prevoz doneo je odluku o privremenoj obustavi rada linija u noćnom prevozu putnika od sutra uveče, odnosno od noći između 18. i 19. novembra. Autobusa neće biti od ponoći do 4.00 ujutro.

Odluka je doneta u skladu sa naredbom Gradskog štaba za vanredne situacije na teritoriji Grada Beograda, a kojom je svim ugostiteljskim objektima, prodavnicama, trgovinskim centrima i drugim maloprodajnim objektima, pozorištima i bioskopima, priređivačima posebnih i klasičnih igara na sreću i drugim objektima zabranjen rad od 21 do 5 časova, navedeno je u saopštenju ovog sekretarijata.

 

 

 

Koje još mere važe

Podsetimo, osim ovih mera koje večeras stupaju na snagu, u Srbiji važi i obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, ali i na otvorenom ukoliko nije moguće održavati distancu veću od 1,5 metra (redovi ispred pošti, banaka i slično), kao i zabrana okupljanja više od pet osoba.

U pomoć poštovanju svih mera i ovih novih i ovih starih stigle su konačno i izmene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Time će i kontrola i kažnajvanje biti podignuti na znano viši nivo.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading