SRPKINJE KRALE DRAGULJE PO EVROPI: Uhapšena banda specijalizovana za skupoceni nakit i dijamante VREDNE DESETINE MILIONA EVRA

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslednji dijamant od 12 miliona evra Srpkinje i njihovi saučesnici ukrali su u Barseloni u junu ove godine.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Prevarantkinje kutiju sa pravim kamenovima zamenjivale istom, ali praznom

Pet žena srpske i rumunske nacionalnosti uhapšene su sa dvojicom muškaraca prošle nedelje u okolini Pariza zbog krađe dva dijamanta, od kojih je jedan vredan četiri i po miliona evra, a drugi 12 miliona.

Poslednji dijamant od 12 miliona evra Srpkinje i njihovi saučesnici ukrali su u Barseloni u junu ove godine.

Ova grupa bila je nežnija od kolega iz Srbije koje su svetske policije nazvale bandom "Pink Panter". "Panteri" su u pljačke kretali naoružani pištoljima, pajserima i čekićima. "Panterke" su koristile samo lepu reč.

Veza s lopovom iz Rumunije

Veruje se da je ova banda povezana sa Rumunom Georgom Ploskarom, koji je uhapšen 2017. u Francuskoj zbog krađe dijamanta vrednog 5,2 miliona evra. On je ukrao nakit koji je bio u vlasništvu libansko-italijanskog milijardera Favaza Gruosija. Pljačka je izvršena na identičan način, zakazivanjem sastanka i zamenom kutija. Rumun je pljačku izveo s dvojicom srpskih državljana čiji identitet nikada nije utvrđen. On je zadržao jedan prsten i dijamant koji je pokušao da proda kupcima iz Izraela, a ostalo je dao Srbima.

- U akciju su uvek išle žene s istim filmskim scenarijom. Zakažu sastanak s prodavcima u izložbenom prostoru draguljarnice, a onda se prave da su zainteresovane za dijamant. Čim trgovcu skrenu pažnju, na mesto pravog dragulja stave lažni i kažu da ih roba više ne interesuje, pa mirno napuste lokal s dragim kamenom - ispričao je izvor iz istrage.

Na sličan način ukrale su i dijamant od četiri i po miliona evra u januaru ove godine u Kanu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

- Opet su glumile da ih interesuje dragoceni dragulj, a onda bi jedna od njih omela prodavce, dok su ostale kutiju s pravim dijamantom zamenile identičnom, koja je bila prazna - opisao je izvor.

Uhapšene žene su srpske i rumunske nacionalnosti starosti između 26 i 53 godine, saopštilo je državno tužilaštvo u gradu Nansiju, na istoku Francuske. I njima i dvojici muškaraca koji su bila mozgovi operacija određen je pritvor, a pored krađe, terete se i za organizovanje opasne kriminalne organizacije.

Prevarantkinje kutiju s pravim dragim kamenom munjevito zamenjivale identičnom, ali prazno

 

Ova banda je pod prismotrom policije od juna ove godine, kada su izveli poslednju pljačku u Barseloni. Sumnja se da im je sedište bilo u Francuskoj, odakle su harali po Evropi već duži period, kao i to da ova dva dijamanta vredna više od 16 miliona evra nisu jedino što su otele.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Dijamant (Ilustracija)

"PINK PANTERI" NAORUŽANI PIŠTOLJIMA, PAJSERIMA I ČEKIĆIMA

U strahu su velike oči, pa su tako svi lopovi i razbojnici s Balkana postali članovi grupe "Pink panter", koja bi onda po tim računicama trebalo da ima hiljade i hiljade članova. Ipak, oni stvarno postoje i vrlo su opasni, toliko da je jedno vreme na zvaničnom sajtu Interpola na naslovnoj strani postojao poseban link za "Pink Pantere". Oni su postali poznati posle niza spektakularnih pljački širom sveta, od Dubaija i Tokija do Beča i Ciriha. Činilo se da su neuhvatljivi i zadavali su velike muke policiji, ali su onda počeli da padaju i dobijaju ozbiljne zatvorske kazne.

Jedan od ljudi za koga se sigurno zna da je stvarni "Pink Panter" jeste Ivan Adrovac (39), koji je, prema nekim informacijama, važna karika u tom lancu. On je uhapšen u martu 2016. godine na granici Austrije i Švajcarske, a zbog serije razbojništava osuđen je u Cirihu na 14 godina zatvora. On je s dvojicom saučesnika upao u zlataru "Hari Hofman" u Švajcarskoj i opljačkao uz pretnju pištoljem nakit i gotovinu u vrednosti od oko miliona franaka.

U zatvoru u Dubaiju obesio se Borko Ilinčić (35), učesnik spektakularne pljačke kada je grupa "Pink Pantera" automobilom uletela u izlog juvelirnice u "Vafi centru" 2007. godine. On je uhapšen 2014. u Španiji, isporučen Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gde je osuđen na 10 godina zatvora.

Austrijska policija uhapsila je 2012. godine šest državljana Srbije koji su osumnjičeni za seriju pljački zlatara u Beču. Samo u jednoj godini izvršeno je čak 25 napada, a 2012. godine je stvorena i radna grupa u okviru Interpola, u kojoj je bilo i srpskih policajaca, a koja je radila isključivo na identifikovanju i hapšenju "Pink Pantera".

Osim Španije i Francuske, pljačkaše su po poternici tražile i Nemačka i Švajcarska, a u trag su im ušli nakon neuspešnih krađa u Cirihu, Dubaiju i Frankfurtu.

Prilikom hapšenja osumnjičenih nisu nađeni ukradeni dijamanti, ali je zaplenjena izvesna suma falsifikovanog novca, kao i 10.000 evra. Zarađeni plen banda je ulagala uglavnom u nekretnine.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading