SVA ODELJENJA PUNA, ZARAŽENI I LEKARI: Moma Jakovljević otkrio koliko je katastrafalna situacija u "Mišoviću": MORAMO BITI DISCIPLINOVANI!

Autor: Blic, Republika

Vesti

17.11.2020

14:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U KBC "Dragiša Mišović" puna su sva odeljenja. Imamo desetak obolelih doktora i oko 15 sestara. Ovo je atomska bomba za čovečanstvo, u celom svetu je katastrofalno loše, kaže u razgovoru za "Blic" dr Moma Jakovljević, čuveni hirurg i pomoćnik direktora te zdravstvene ustanove.

RepublikaFoto: Starsport
Moma Jakovljević

- Situacija je katastrofalno loša. I kada govorimo o broju zaraženih, broju umrlih, broju prijema ili pacijenata na respiratoru - kaže dr Jakovljević.

Govoreći o kliničkim slikama i težini bolesti kod kovid pozitivnih pacijenata, dr Jakovljević objašnjava i da je, za sve navedeno, važan i takozvani stepen zaraženosti.

- Postoji velika razlika da li ste pored zaražene osobe bili pet minuta ili pola sata. Jer, nije isto ni da ste u zagušljivoj prostoriji ili na smogu pet minuta ili dva sata. Veći je unos tog "antitela" koje nije vaše telo. Postoji jedan parametar IL (inter leukin) koji pokazuje koliko ste snažno zaraženi - kaže ovaj doktor.

 

 

Situacije kada je unutar jedne porodice zaražena samo jedna osoba, dok drugima nije ništa, dr Jakovljević kaže da su i dalje - zagonetka.

 

- Imamo dosta primera i od naših doktora koji su oboleli, od 10 doktora samo se jedna supruga zarazila, a ostale nisu. Nema pravila. To je velika zagonetka za medicinu i za nauku zato što sve ili zavisi od imuniteta, ili je u pitanju neka genetska sklonost, to je neki biološki test. Neko ima jak odbrambeni mehanizam, a neko ne - smatra Jakovljević.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading