Sem Fabrici: EU će maksimalno podržati "mini Šengen"

Autor: Tanjug.rs, republika.rs

Vesti

11.11.2020

20:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je večeras da sporazumi koji su potpisani u utorak u okviru "mini Šengena" predstavljaju veliku političku obavezu u pogledu reformi, dodajući da će EU maksimalnom podsrškom pomoći u njihovom sprovođenju koje mora biti okončano za tri do četiri godine.

Foto: Tanjug/B. Stekić
Sem Fabrici

Sporazumi, kako je podsetio Fabrici u emisiji ''Oko'' na RTS, predviđaju da se poboljašaju veze, da se ne čeka na granicama, da se priznaju diplome, da postoji mogućnost ulaganja i da ljudi iz jedne zemlje mogu da rade u drugoj.

Brisel će pomoći regionu da se približi EU, rekao je Fabrici, dodajući da je potrebno da se sprovedu određene reforme kako bi se oslobodilo devet milijardi evra sredstva EU za izgradnju infrastrukture, stvaranje održivog razvoja regiona i uvođenje širokopojasnog Interneta, predviđenih sporazumima.

Među reformama koje je neophodno sprovesti je smanjenje čekanja na granicama, kao i tehničko pitanje papira i carine, precizirao je Fabrici.

Na pitanje da li su sporazumi koji su potpisani u utorak priprema za integraciju regiona u EU, Fabrici je rekao da će oni pomoći regionu u priključivanju EU.

- Mislim da će stvaranje i zaokruživanje unutrašnjeg tržišta pomoći regionu da se priključi EU...ne bih rekao da EU nije spremna da to prihvati, to je deo ekonomskog procesa i ekonomske reforme. Ono što je potpisano juče, mi to zovemo jednim osnovnim blokom na putu ka EU... - rekao je Fabrici.

Region zapadnog Balkana je u velikoj meri povezan sa EU, tako da se na osnovu toga mora raditi kako bi se povećala ta povezanost, a tome će, kako je naveo Fabrici, doprineti upravo regionalno povezivanje zemalja koje teže ulasku u EU.

Fabrici je podsetio da je i samom stvaranju EU prethodilo ekonomsko povezivanje budućih članica.

Memorandum o razumevanju i saradnji između Srbije, Severne Makedonije i Albanije o saradnji u borbi protiv kovida 19 i međudržavni Sporazum između Srbije i Albanije o slobodnom kretanju građana sa ličnim kartama, potpisani su u utorak na onlajn skupu zemalja članica "mini Šengena".

Komentari (0)

Loading