KRIZNI ŠTAB DONEO DVE NOVE MERE, O POLICIJSKOM ČASU SE NIJE RASPRAVLJALO: Okupljanje do 5 ljudi

Autor: D. P. - B. K.

Vesti

07.11.2020

05:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Članica kriznog štaba dr Darija Kisić Tepavčević saopštila je da je u petak na sednici tog tela odlučeno da se broj osoba koje mogu da se okupljaju u otvorenom i zatvorenom prostoru smanji sa 30 na pet. To se, kako je objasnila, pre svega, odnosi na organizovana okupljanja i ne odnosi se na škole, firme...

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Takođe, i srednjoškolci će imati mini-raspust 11, 12. i 13. novembra, što je bilo predviđeno samo za učenike osnovnih škola.

- Sada smo odlučili da i srednjoškolci imaju mini-raspust u isto vreme, tako da tri dana đaci neće pohađati školu. Videli smo da se školska sredina nije pokazala kao okidač za širenje koronavirusa - rekla je dr Kisić, koja je odnedavno i ministarka rada.

BIOSKOPI ĆE RADITI

Ona je dodala da nije bilo govora o nekim radikalnijim merama poput ograničavanja kretanja ili skraćivanja radnog vremena ugostitelja.

Zabrana se odnosi na sva organizovana okupljanja, ne važi za škole, firme...

 

- Situacija je izuzetno nepovoljna i nestabilna, to što je u nekim drugim zemljama lošije, ne sme da nas teši - navela je doktorka.

U BiH 54 žrtve

Rumunija: Potvrđeno novih 10.260 slučajeva, preminule 123 osobe, ukupno 7.663 do sada

Hrvatska: Za 24 sata novih 2.890 novozaraženih i 34 preminula pacijenta. Na respiratoru 135 ljudi

Bugarska: Čak 3.754 novih slučajeva, umrla 52 pacijenta

S. Makedonija: Među testiranima trećina pozitivna (1.275), umrlo još 13 ljudi

Mađarska: Evidentirano još 4.709 novih slučajeva, broj mrtvih prvi put iznad 100 u danu (103)

BiH: Najviše mrtvih do sada. Za 24 časa korona odnela čak 54 života (31 u Federaciji BiH, 23 u RS). Registrovano novih 1.886 slučajeva

Crna Gora: Potvrđena 682 nova slučaja, uz dva smrtna ishoda

Slovenija: Broj novoobolelih u jednom danu polako počeo da opada, odnosno od 5.895 testiranih pozitivno je 1.564. Preminulo 26 pacijenata

Pojašnjavajući nove odredbe o zabrani okupljanja više od pet osoba, objasnila je da to nije preporuka, već mera koja će biti zakonski regulisana, kao i da se odnosi na organizovana javna okupljanja. Konkretno je pomenula sve vrste proslava, kongresa, seminara i slično, to jest na sva organizovana okupljanja.

STATISTIKA

Još 10 mrtvih od korone

zaraženo 2.282

(101 više nego dan ranije)

testirano 12.947

(467 više nego dan ranije)

umrlo 10

ukupno umrlo 871

na respiratoru 74

(17 više nego dan ranije)

hospitalizovano 2.307

(182 više nego dan ranije)

- Ne odnosi se na školsku i radnu sredinu, gde može da bude više od pet osoba, ali samo ako se obezbede četiri metra kvadratna po osobi u prostoriji, to jest udaljenost od dva metra. Ta mera u vezi sa javnaim okupljanjem, uvedena je u gotovo svim zemljama i u većini je to upravo zabrana okupljanja više od pet ljudi.

Brojke

  • 708 ĐAKA KOD KOJIH JE POTVRĐENA KORONA OD POČETKA GODINE
  • 308 U OSNOVNIM ŠKOLAMA
  • 400 U SREDNJIM ŠKOLAMA
  • 200 UČENIKA TRENUTNO POHAĐA SAMO ONLAJN NASTAVU

Kada je reč o kulturnim manifestacijama, kaže da je tu i dalje za pozorišta i bioskope ograničenje do 500 ljudi, uz strogo propisane uslove - nošenje maske, razmak i slično.

U Višegradskoj bilo 50 KOVID trudnica

Klinika za ginekologiju i akušerstvo (GAK) u Višegradskoj od početka epidemije koronavirusa imala je gotovo 50 slučajeva trudnica pozitivnih na KOVID-19, a od petka ponovo funkcioniše posebno odeljenje za pozitivne ili sumnjive pacijentkinje.

RepublikaFoto: Tanjug/BEOINFO
Foto: Ilustracija

- Većina od tih 50 trudnica porodila se carskim rezom - kaže direktor klinike Aleksandar Stefanović.

On je naveo da su sve pacijentkinje bile bez simptoma ili su imale lakše simptome, a da se nijedno novorođenče nije zarazilo.

MANDATNE KAZNE

Darija Kisić Tepavčević izjavila je i da je predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti predviđeno da inspektor može na licu mesta izreći mandatnu kaznu zbog nepoštovanja mera. Podsetila je da je za nenošenje maski predviđena novčana kazna od 5.000 dinara za građane i između 30.000 i 300.000 dinara za pravna lica.

Oboleli po gradovima

Beograd 1.144

Novi Sad 219

Kraljevo 60

Niš 50

Vranje 32

Zrenjanin 29

Pančevo 25

Sr. Mitrovica 22

* za 24 sata

- Ono što je najbitnije jeste mogućnost da mandatnu kaznu izrekne inspektor na licu mesta - zaključila je članica kriznog štaba.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading