Poruka ohrabrenja iz RFZO: Vakcine ćemo imati među prvima

Autor:

Vesti

14.10.2020

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mogu sa sigurnošću da potvrdim ono što je rekao predsednik Vučić - Srbija će biti među prvim zemljama koje će dobiti vakcinu protiv koronavirusa. Takođe, svi ključni lekovi za KOVID, kao što su favipiravir, tocilizumab i remdesivir obezbeđeni su u dovoljnim količinama za jesen i zimu, što, naravno nije bilo lako. Uz to, u našem centralnom magacinu nalazi se više od 1.000 respiratora.

RepublikaFoto: ST/Privatna arhiva
Sanja Radojević Škodrić

Ove ohrabrujuće poruke, onakve kakve nam možda najviše i trebaju u neizvesnim danima pred nama, u intervjuu za Srpski telegraf iznosi Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO).

 

* Jesmo li spremni za jesen i zimu, da li nam nedostaje nešto od lekova i opreme?

- Srbija danas ima dovoljne količine svih lekova i medicinske opreme za borbu protiv virusa korona. Imamo sve ono što sam vam nabrojala. Istovremeno, prioritet RFZO u prethodnom periodu bio je obezbeđivanje drugih lekova, kao što su anestetici, antišok lekovi, miorelaksansi i slično. Za neke od ovih lekova, potrošnja je bila veća od pet do 100 puta i mi smo, na osnovu iskustva iz prethodnog perioda i analiza potreba, obezbedili sve potrebne količine za naredni period.

* Kada bismo realno mogli da očekujemo vakcinu protiv korone?

- Kao član radne grupe koja intenzivno radi na tome, za sada mogu samo da kažem da će prva bezbedna vakcina za koju to ustanovi Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije biti dostupna našim građanima. Takođe, sa sigurnošću mogu da potvrdim i ono što je rekao predsednik Srbije, a to je da ćemo biti među prvim zemljama kojima će biti dostupna bezbedna vakcina.

500 HILJADA DOZA VAKCINA PROTIV GRIPA OBEZBEĐENO, OBEZBEĐENE I DODATNE KOLIČINE AKO ZATREBA

344 HILJADE DOZA VEĆ STIGLO U ZEMLJU

* Kako ocenjujete reagovanje našeg zdravstvenog sistema tokom epidemije?

- Kao predstavnik RFZO, institucije koja je nesumnjivo jedna od najvažnijih karika u lancu borbe protiv epidemije, smatram da je zdravstveni sistem odlično odgovorio na sve izazove i krize tokom epidemije. Ne smemo zaboraviti da se celo čovečanstvo suočilo sa izazovima kakvi se nisu desili u savremenoj medicini u poslednjih 100 godina. U svim novim i nepoznatim okolnostima, pokazali smo da, iako manji od mnogih zemalja u Evropi i svetu, imamo snažan zdravstveni sistem i vrhunske stručnjake. Tačno je da smo se na početku, usled neočekivano brzog razvoja epidemije, suočili sa ograničenim količinama i ograničenom dostupnošću, kako aparata tako i zaštitne opreme, ali i sa situacijom da imate novac, ali nemate od koga da kupite ono što je potrebno. Ipak, vrlo brzo smo uspeli da obezbedimo potrebne količine svega, prvenstveno zahvaljujući brzom oživljavanju domaće proizvodnje, ali i brzom uvozu, u čemu je glavnu ulogu imao predsednik Aleksandar Vučić.

RepublikaFoto: Tanjug
Aleksandar Vučić

* Kada je vama lično bilo najteže, a kada ste bili najsrećniji?

- Da počnemo od ovog lepšeg i vedrijeg dela pitanja. Najsrećnija sam zbog toga što su svi naši zaposleni radili timski, jedinstveno, veoma često i po 24 sata. Ponosna sam na hrabrost i odlučnost svakog zaposlenog i drago mi je što smo pokazali da nas ni ovakvi izazovi ne mogu sputati u osnovnom cilju, a to je da svim građanima obezbedimo kvalitetnu i najsavremeniju medicinsku negu u vidu lekova i medicinskih aparata. Naročito sam zadovoljna što smo uspeli da odgovorimo na zahtev predsednika da imamo dovoljno svega, od respiratora do svih lekova, za sve pacijente. Naravno, bilo je i te kako teških trenutaka, posebno kada shvatite da nešto što je potrebno hitno obezbediti i od čega zavise životi naših građana nije lako nabaviti. Najteži trenuci su bili kada ste kupili nešto što je potrebno, ali ne može da stigne u Srbiju zbog zabrane izvoza ili čekanja dodatnih sertifikata i dozvola. Upravo iz tog razloga se ni po okončanju vanrednog stanja nismo opustili i nastavili smo sa kontinuiranim nabavkama.

Vakcinišem se svake godine

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

* Da li ćete se vakcinisati protiv gripa? Koliki odziv za ovu vakcinaciju očekujete? Da li su svi kapaciteti spremni?

- Što se mene tiče, vakcinišem se svake godine protiv sezonskog gripa.

* Kakva je bila vaša saradnja sa članovima kriznog štaba iz redova struke, a kakva sa onima iz sveta politike?

- Moram da priznam da je na obe strane, kroz svakodnevnu saradnju sa ljudima iz struke i nadležnim institucijama, bilo prisutno najpre razumevanje i strpljenje, pa čak i onda kada smo se nalazili u veoma stresnim situacijama. U ovakvim okolnostima i situacijama, sva različita mišljenja, ukoliko postoje, ali i nesuglasice, stavljaju se u drugi plan. Tako je bilo i u prethodnom periodu kada su se sve institucije i rukovodioci istih međusobno pomagali i radili na istom zadatku.

 

* Kažu da je od početka epidemije velike teret pao na Sektor za vanredne situacije RFZO.

- Pandemija koronavirusa ukazala je na potrebu da postoji sektor koji će se baviti samo vanrednim situacijama. Ovaj sektor posvećen je samo KOVID bolnicama i tu se ogleda njegova uloga i specifičnost rada. Sektor radi 24 časa i neretko su njihove aktivnosti bile i tokom noći, kao što se dešavalo u situacijama kada smo imali veći intenzitet epidemije. Ono na šta sam najviše ponosna jeste da ljudi koji vode ovaj sektor i rade u njemu, pored toga što su maksimalno posvećeni poslu i obavljaju ga stručno i odgovorno, svemu pristupaju sa optimizmom, vedrim duhom i stalnim osmehom, a tu energiju prenose i ljudima u KOVID bolnicama.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading