SPREMA SE ČISTKA MEĐU ČELNICIMA DRŽAVNIH KOMPANIJA: Padaju direktori javnih preduzeća

Autor:

Vesti

08.10.2020

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uz značajne promene kadrova u novom kabinetu premijerke Ane Brnabić, Srbiji sleduje i korenita čistka stranačkih funkcionera po javnim preduzećima. Prvi su na udaru, kako saznaje Srpski telegraf, direktori velikih sistema i državnih kompanija pod čijom su upravom visoki budžeti.

RepublikaFoto: Tanjug/Predsedništvo Srbije
Aleksandar Vučić

- Napravljena je okvirna lista za čistku na kojoj se nalazi desetak direktora iz velikih preduzeća širom Srbije. Pored njih, novi posao moraće da potraži još toliko zamenika direktora javnih preduzeća. Uputiće se zahvalnost na saradnji svima koji su činili propuste i(li) nisu postigli očekivane rezultate - preciziraju upućeni izvori Srpskog telegrafa.

SEČA U SISTEMU

Prvi koji su na listi za proveru jesu krupne zverke iz najvećih kompanija.

- Očekuje se da ta seča prvo obuhvati direktore velikih državnih sistema, ali i onih javnih preduzeća čija rukovodstva barataju s ogromnim budžetima. Biće iznenađenja, neće biti pošteđeni i neki visokopozicionirani funkcioneri SNS. Ima otpora smenama, ali stav je jasan - nema zaštićenih i nema nezamenljivih. Svačiji rad je pod lupom i ko nije kadar da pruži rezultate, funkciju mora da prepusti sposobnijem. I lista nije konačna, podložna je promenama i dopunama - preciziraju naši sagovornici.

Đukanović: Neki bi se pre odrekli života nego neke fotelje jer je njima ta fotelja život

 

RADIKALAN REZ

Da se očekuju velike promene u javnim preduzećima, najavio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić kada je saopštio da je mandat za sastav Vlade dao Ani Brnabić i govorio šta će biti prioriteti novog kabineta.

Lete ministri, nema nedodirljivih

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da je dobro da rukovodioci velikih državnih sistema uvek budu pod kontrolnom lupom, te da njihov opstanak na poziciji zavisi od rezultata rada.

RepublikaFoto: Public
Dragomir Anđelković

- Ako se smenjuju ministri, onda i direktori javnih preduzeća ne mogu da steknu utisak da su nezamenljivi. Treba stalno da budu na proveri kako bi oni koji su bahati ili čiji su rezultati loši dobili otkaz, a ujedno bili primer da ni oni nisu nedodirljivi - naveo je Anđelković.

- Biće velikih promena u javnim preduzećima. Verujem i brzih. Verujem da će to doneti veliki kvalitet i novu snagu za Srbiju. Uveren sam da će Srbija biti jedna od zemalja koja će uspeti najbrže da raste - rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da su se često u tim preduzećima dešavale situacije koje je trebalo na vreme menjati.

Član Glavnog odbora SNS Vladimir Đukanović podržava korenite promene i govori da i među naprednjacima ima funkcionera koji se neosnovano opiru otkazu i ponašaju kao da su rođeni u fotelji:

Brnabićeva: To je u fokusu nove vlade

Premijerka Ana Brnabić istakla je da će izbor direktora javnih preduzeća biti deo reforme tog sektora. Ona je ranije objasnila da će to pitanje biti u fokusu buduće vlade.

- Nismo uradili reformu javnih preduzeća jer smo rešavali problem preduzeća u stečaju Železare u Smederevu, RTB Bora, HIP Azotare i PKB Beograd - objasnila je tada Brnabićeva.

Dodala je da ne veruje da su sve stvari mogli da rade istovremeno i kvalitetno.

- Neki od stranačkih kolega bi radije pristali da se odreknu života nego neke fotelje jer je njima ta fotelja život. Bez fotelje oni su niko i ništa. Ali ako je rečeno da će doći do promena, onda promene podrazumevaju potpuno uvođenje novih snaga i novih ljudi. Zato dajem Vučiću punu podršku u radikalnom rezu i nadam se da će se on dogoditi. Taman me kolege mrzele iz dubine duše.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (84)

Loading
Marica

08.10.2020 07:28

Ono što ne funkcioniše treba da se menja. Premijerka Ana Brnabić je vredna,radna i posvećena poslu i nadam se da će sve što je pokvareno brzo počistiti.

Slavisa

08.10.2020 07:30

Samo je bitno da se svaciji rezultati rada realno sagledaju pa ako je neko lose radio i svoje preduzece doveo u losu poziciju ili minus, treba da bude promenjen i da neko drugi sa vise energije i vizije "povuce" ka napred.

Stanko

08.10.2020 07:31

U Srbiji niko nije nezamenjiv a pogotovo oni ministri i direktori javnih preduzeća koji su radili loše.

Milica

08.10.2020 07:34

Promena u rukovodstvu u javnim preduzecima bice sigurno, jer se nisu do sada svi pokazali tako uspesnim u vodjenju funkcija na kojima su bili postavljeni. Bitno je izabrati osobe koje ce pruziti svoj maksimum na datim polozajima i obavljati posao efektivno i efikasno.