Predsednik Srbije obišao najveće gradilište u Evropi! Vučić: Ponosan sam, ostvarili smo san

Autor:

Vesti

30.09.2020

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Beograd na vodi sada je najlepši i najmoderniji deo zemlje. Ovo je naše ubedljivo najveće gradilište, 2.858 ljudi radi, impozantno izgleda i zaista sam ponosan. "Galerija Belgrade" je najveći šoping-mol u ovom delu Evrope. Ovo će biti najveća šoping, zabavna i gastronomska destinacija u regionu. Ovo je novi životni standard i novi život. Biće impresivno! Beograd postaje ne samo evropska i svetska metropola već će moći da generiše još veće prihode za Srbiju i da privuče još veći broj turista. Ovo je zaista ostvarenje snova, kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče tokom obilaska završnih radova na izgradnji objekta "Galerija Belgrade", u okviru projekta Beograd na vodi.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Aleksandar Vučić

Šoping-mol "Galerija Beograd" biće grandioznija od "Ušća" i "Delta sitija", dosad najvećih i najposećenijih tržnih centara u Beogradu (pogledajte okvir).

SPREMAN VATROMET

Predsednik države naglasio je da je zadovoljan dinamikom radova, naročito što se nije verovalo da će biti izgrađen, ali i zbog brojnih opstrukcija, protesta, koronavirusa. Galerija će, kako je kazao, biti gotova za od mesec do mesec i po dana, a Kula Beograd do Svetog Nikole (19. decembar) 2021. godine.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Aleksandar Vučić

Imaćete mandatara za nekoliko dana

Odgovarajući na novinarska pitanja, Vučić je rekao da će narednih dana biti poznato ko će biti premijer u novoj vladi.

RepublikaFoto: wikimedia.org/Matija sa VMO
Vlada Srbije

- Imaćete u narednih nekoliko dana mandatara, da li će biti tri, ali svakako manje od sedam (dana) - rekao je predsednik Srbije i lider SNS.

- Još nije gotovo, a već izgleda predivno. Objekat je ogroman, ne znam ko bi ga mogao obići. Tražio sam i dogovorio sam se sa (predsednikom kompanije "Eagle Hills") Muhamedom Alabarom da pre Svetog Nikole sledeće godine završimo ovaj toranj, što znači, za godinu dana i dva meseca najviša zgrada Srbije i jugoistočne Evrope da bude završena i fenomenalno osvetljena. Moj posao jeste samo da spremimo dobar vatromet. To će biti nova slika Srbije, najmoderniji deo ne samo Srbije i regiona već i cele jugoistočne Evrope - rekao je Vučić.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Aleksandar Vučić

Prvi po stopi rasta u Evropi

Srbija će, kazao je Vučić, na kraju ove godine biti prva ili druga država u Evropi po stopi rasta privrede:

- Nikada, od kada se meri po Evrostatu, Srbija nije bila blizu prvih deset po stopi rasta. Srbija u prvom kvartalu ove godine bila je prva zemlja u Evropi po stopi rasta, a u drugom kvartalu treća država po stopi rasta. Verujemo da će se izboriti za prvo mesto do kraja godine.

Vučić: Tražio sam da Kula Beograd bude završena pre Svetog Nikole 2021.

A nekada je to bio, podsetio je, jedan od najružnijih delova grada i čak 573 objekta je trebalo pravno da se uklone. U javnoj svojini je 32 odsto tog kompleksa, čija je vrednost, naveo je, oko 10.000 puta veća nego pre samo sedam godina. Cena kvadrata ide i do 10.000 evra, dok je pre bila oko 1.000 evra.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Pripreme pred otvaranje

Potpisano da se sprovede

Sve što je potpisano u Briselu mora da bude sprovedeno, ali ne u skladu sa kosovskim propisima. Ako se sve posmatra na taj način, da mora da bude u skladu sa propisima Prištine ili Beograda, a da se ništa ne promeni, onda je nemoguće postići bilo kakav kompromis, izjavio Vučić u odgovoru na pitanje da li je dobar signal izjava portparola nemačke vlade Štefana Zajberta da sve što je potpisano 2013. i 2015. mora biti realizovano i da ZSO treba da bude sprovedena u skladu s kosovskim propisima.

Predsednik je dodao da se nije u Briselu razgovaralo o tome da se nešto sprovodi u skladu sa propisima jer onda pregovori nisu ni potrebni.

- Gledam kako sada i naši politički protivnici šetaju Beogradom na vodi. Sada više od 70 odsto građana podržava projekat Beograd na vodi, dok je na početku u njega verovalo svega dvoje ili troje ljudi, među kojima i ja - kazao je Vučić i podsetio da je još Miloš Veliki pokušavao da spusti naše trgovce i zanatlije pored vode, ali da je to bilo teško pošto je naš narod uvek bežao u brda.

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Novi šoping centar u Beogradu - Galerija Belgrade

NAJLEPŠA U EVROPI

Predsednik je objasnio zašto je Beograd na vodi ostvarenje sna za njega:

ČINJENICE

- "Galerija Belgrade" biće najveća šoping, zabavna i gastronomska destinacija u regionu

- grandiozan tržni centar na samoj obali Save ima 300.000 kvadrata, 93.000 kvadrata prostora za izdavanje i 3.600 parking-mesta

- okviru objekta biće 50 restorana, kao i bioskop sa više od 1.700 mesta

- ovaj nesvakidašnji multifunkcionalni objekat dizajnirao je prestižni arhitektonski studio "Callison RTKL", koji, između ostalih, stoji iza projekata kao što su "Kolumbija centar" u Sijetlu i "Fashion Show", najveći šoping-mol u Las Vegasu

"Delta siti"

RepublikaFoto: youtube.com/DraganTrivunovicHeliVideo
Delta siti

- prvi tržni centar otvoren u Srbiji 2007. i predstavljen kao najveći tržni centar na Balkanu

- prostire se na 85.000 kvadrata

- 130 lokala ima raspoređenih na tri nivoa

- 74 miliona evra vrednost

"Ušće"

RepublikaFoto: youtube.com/ben sedin
Ušće

- otvoren marta 2009. i predstavljen kao najveći tržni centar u regionu

- prostire se na 130.000 kvadrata

- 143 lokala ima na četiri nivoa i 1.300 parking-mesta u dve podzemne etaže

- 150 miliona evra vrednost

- Bar jednom mesečno prošetam savskom promenadom, ubedljivo najlepšom u Evropi. Ta promenada jeste lepša i od promenade u Tel Avivu i Beču. Jedino možda Oslo ima tako lepu promenadu kao beogradsku. Obećavam da ćete za pet godina, uz prečistače vode i kanalizaciju, Sava biti ovde providna kao što je i Dunav u Beču.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Galerija Belgrade

Lažu da je Andrej veleposednik

Vučić je ponovio da je laž da je njegov brat Andrej veleposednik i da ima najviše zemlje u Vojvodini, te pozvao da mu pokažu i jedan ar koji poseduje.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Andrej Vučić

- Ne smeta mi kada mi govore da sam picousti, kad mi kažu da sam peder, ovakav ili onakav, jedino na šta ću da reagujem jeste kad kažete da imamo nešto što nemamo, da smo nešto ukrali, a s tim ne da nemamo veze, nego nas ne interesuje da budemo kao oni koji podržavaju takve laži i kao političari koji su ovu zemlju uništili, a koji su se tako dramatično obogatili da su postali neki od najbogatijih tajkuna na tlu Evrope...

Alabar je kazao da će u Beograd na vodi biti uloženo ukupno oko 3,5 milijardi dolara, ali da je od novca daleko važnija korist koju će Beograd i Srbija imati od tog projekta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (50)

Loading
star

30.09.2020 07:44

Po mnogim pokazateljima Beograd na vodi je jedno od najvećih gradilišta u Evropi i očekujemo po završetku radova veliku dobit po Beograd od ovog veličanstvenog projekta.

Vesna

30.09.2020 07:53

Dovoljno je reci da pre 12 godina niko nije verovao u ovaj plan!

Veliša

30.09.2020 08:11

Beograd na vodi izgleda fenomenalno fasciniran sam. Jedva čekam da bude i zvanično otvoren treba što više graditi ovakvih objekata u našem gradu to će sve više privući nove investitore.

Branko

30.09.2020 08:16

2012 je retko ko verovao u Vučićevu priču o Beogradu na vodi ali smo danas svedoci da Vučić svoja obećanja ispunjava.