DRAMATIČNO UPOZORENJE SZO: Za mesec dana korona će ponovo kositi starije!

Autor: B. PAUNOVIĆ

Vesti

26.09.2020

04:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za mesec dana najstariji će ponovo biti najugroženiji pred naletom korone, iako je trenutno među zaraženima najviše mladih, dramatično je upozorenje koje je SZO izdao za celu Evropu.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Foto: Ilustracija

Direktor evropskog ogranka Svetske zdravstvene organizacije Hans Kluge rekao je da je u prvoj sedmici septembra najveći broj novozaraženih činila populacija između 25 i 49 godina, međutim, kako je upozorio, uočen je i porast obolelih među starijom populacijom, od 50 do 70 godina.

- Vidimo da broj zaraženih među starijom i ranjivijom populacijom raste u svim evropskim zemljama. U Britaniji, Francuskoj i Španiji trenutno su mladi ti koji su najviše pogođeni, ali za od četiri do šest nedelja videćemo znatan skok zaraženih među starijom populacijom - rekao je Kluge.

Objašnjenje je jednostavno - nastupajući hladniji dani će standardno otvoriti sezonu respiratornih infekcija, zatvoriti mlade u kuću sa starijima i povećati broj pacijenata u bolnicama.

Hans Kluge (SZO): Svuda raste broj obolelih među starijima, za od četiri do šest nedelja taj skok biće znatan

Stav svetskih lekara da će epidemija korone među najstarijima ponovo buknuti potvrđuju i domaći stručnjaci. Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, naveo je u petak da sve dok se ne pronađe vakcina ne možemo biti sigurni da smo sa koronom završili. Dotad jedini način da sprečimo širenje virusa jeste pridržavanje mera.

On se dotakao i mera koje je najavio dr Kon, a odnose se na ljude koji dolaze iz inostranstva tokom predstojećih praznika - slava, Nove godine, Božića...

- Ne kažem da ne treba da proslavljamo, ali i mala greška može da nas vrati u ozbiljno stanje - kazao je Đerlek. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading