Džaba preporuke: Povratnici sa odmora počeli da SEJU KORONU

Autor:

Vesti

17.09.2020

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uzalud preporuke, apeli i molbe. Ako krizni štab ne uvede obavezujuće mere koje će povratnike s letovanja u inostranstvu zadržati u kućnoj izolaciji bar sedam ili deset dana, oni će rasejati KOVID-19 po celoj Srbiji.

Foto: Ilustracija

Da ovo upozorenje treba shvatiti krajnje ozbiljno, pokazuje i najnoviji bilans korone u našoj zemlji. Za 24 sata otkrivena su 102 novozaražena, a više od ove brojke treba da zabrine to što ih je u odnosu na broj testiranih gotovo 1,5 odsto. Dan ranije procenat je bio ispod jedan odsto, a pre dva dana svega 0,4 odsto. To znači da se procenat od vikenda uvećao maltene četiri puta.

Teško je poverovati da će građani koji ulaze u zemlju, a procenjuje se da će ih dolaziti oko 50.000 sedmično do kraja septembra, poštovati bilo kakve preporuke kad nema ni kazne ni kontrole.

Darija Kisić: Nećemo kažnjavati, krizni štab je samo upozorio ljude za njihovo dobro

 

Zamenica direktora Instituta "Batut" dr Darija Kisić Tepavčević potvrdila je juče da neće biti sankcija za one koji se ne vrate sa odmora iz okolnih zemalja u Srbiju do petka, ističući da ih je krizni štab samo "upozorio za njihovo dobro" kako bi se pratilo njihovo zdravstveno stanje i da ne bi došlo do drastičnog skoka broja zaraženih.

Kako izgleda test samoprocene

1. Registracija na sajtu Ministarstva zdravlja, upisivanjem LBO i broja zdravstvene knjižice

2. Popunjavanje ličnih podataka, mesta boravišta, broja telefona

3. Najpre se upisuje datum kad su se pojavili simptomi ako ih ima i koliko iznosi povišena temperatura

4. Potom se označava da li postoji neki od bolova u mišićima, grudima, stomaku ili zglobovima

5. U daljem popunjavanju testa neophodno je označiti neke od ostalih simptoma, a navedeni su otežano disanje, opšta slabost, dijareja, kašalj, mučnina, povraćanje, upala grla, glavobolja, curenje nosa, uznemirenost, gubitak čula ukusa i mirisa

6. Neophodno je označiti ako imate neko hronično oboljenje

7. Žene posebno označavaju da li se radi o porodilji ili trudnici

8. U posebnom delu testa popunjavate da li ste bili u inostranstvu u poslednjih 14 dana

9. Poslednja stavka su podaci o kontaktima

- Kažnjavanje nije cilj, svrha nadzora jeste da se prate i zdrave osobe koje mogu biti prenosioci i da se skrene pažnja građanima koji se vraćaju na koje simptome da obrate pažnju i kome da se jave kako bi se brzo sprovelo lečenje - rekla je dr Kisić, podsećajući da je 20 puta veća verovatnoća zaraze u nekoj od okolnih zemalja nego u Srbiji.

Crna Gora pred pucanjem

U nikšićkoj opštoj bolnici popunjeni su svi kapaciteti za pacijente inficirane koronavirusom, a u toj zdravstvenoj ustanovi uspeli su privremeno da obezbede dodatne kapacitete i prime one koji su čekali na hospitalizaciju. Na bolničkom lečenju u Nikšiću je 50 KOVID pacijenata sa težom kliničkom slikom, od kojih su 44 smeštena na internom odeljenju, a šest na pedijatriji. Tri pacijenta su životno ugrožena.

Dr Predrag Kon, Darijin kolega iz kriznog štaba, najavio je da bi građani Srbije koji se budu vraćali iz Crne Gore, Hrvatske, BiH i Albanije, kao deo nadzora pod kojim će se nalaziti, možda popunjavali i test samoprocene na virus korona.

Za Grke i EU i dalje smo na crnoj listi, a Izrael nas stavio na zelenu

Sad je i zvanično. Evropska unija i Grčka ostavile su Srbiju na crnoj listi za slobodan ulazak.

Vlada u Atini produžila je zabranu ulaska u Grčku za državljane Srbije do 30. septembra. To je prethodnih dana i bilo najavljeno, mada nema puno veze s logikom, s obzirom na to da je broj zaraženih koronavirusom kod nas višestruko manji nego u Rumuniji i Bugarskoj, čiji državljani nesmetano mogu ući u Grčku.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ni EU nije vratila Srbiju na listu trećih zemlja, čijim je građanima dozvoljen slobodan ulazak. Iako je pitanje povratka Srbije na zelenu listu pokrenuto u radnim telima Saveta EU, ambasadori zemalja-članica skinuli su ovu temu sa dnevnog reda jučerašnjeg sastanka.

RepublikaFoto: fotomontaža/Tanjug/AP/pixabay.com
Foto: Ilustracija

Za razliku od njih, Izraelci su doneli odluku da Srbiju stave na zelenu listu, a to je predsedniku Aleksandru Vučiću saopštio novi izraelski ambasador Jahel Vilan, koji mu je juče predao akreditivna pisma.

- Svako ko uđe u zemlju dobiće obaveštenje o nadzoru i obavezu da se javi u KOVID ambulantu - naveo je Kon.

Umrlo dvoje pacijenata

Zaraženo 102

(28 više nego dan ranije)

Testirano 7.682

(27 manje nego dan ranije)

Umrlo 1

Ukupno umrlo 736

Na respiratoru 23

(petoro manje nego dan ranije)

Hospitalizovano 341

(24 manje nego dan ranije)

* za 24 časa

Kako je objasnio, to javljanje će biti telefonski ili na neki drugi način, a postoji i mogućnost da to bude elektronski, preko testa samoprocene jer, kad se taj test popuni, sistem automatski dostavlja podatke primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Kad neko ima simptome, svakako je u obavezi da odmah ode u KOVID ambulantu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading