(VIDEO) O KARANTINU U PONEDELJAK! Krizni štab: Nema opuštanja, OVA 3 grada su u ZABRINJAVAJUĆOJ SITUACIJI!

Autor: Republika

Vesti

11.09.2020

13:17 >> 13:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na konferenciji za novinare Krizni štab u Palati Srbija izneo je najnovije informacije o koronavirusu u našoj zemlji.

RepublikaFoto: printscreen/Tanjug
Verica Jovanović

Na konferenciji su izneti podaci o broju zaraženih koronavirusom, smrtnih slučajeva, oporavljenih, kao i ostali statistički podaci sa geografskim i demografskim presekom.

Na pres konferenciji Kriznog štaba novinarima su se obraćali Predrag Kon i Verica Jovanović.

Nema opuštanja

- Imali smo blagi skok tokom ove nedelje. Dodatno zabrinjava Kragujevac, Zaječar i Preševo, gde je povećan broj pozitivnih - kaže dr Predrag Kon i dodaje da će Krizni štab biti u stanju pripravnosti kada se radi o stanju u Kragujevcu tokom vikenda. 

Foto: printscreen/Tanjug
Predrag Kon

Karantin nakon dolaska iz inostranstva

Krizni štab u ponedeljak razmatra uvođenje karantina za građane koji se vraćaju iz inostranstva, kaže dr Kon i dodaje da što se tiče "klasičnog karantina" to nije u planu.

- Ja sam već nekoliko puta rekao da kada su u pitanju Crna Gora i Bosna i Hercegovina otvorenost granica isključivo iz političkih razloga i tu nema više ništa da se doda - kaže on i dodaje da su preporučili samoizolaciju, naročito kad je reč o deci i to se u nekim slučajevima poštuje.

RepublikaFoto: Photo by Tai's Captures on Unsplash
Foto: Ilustracija

Presek stanja

U Republici Srbiji do 15 časova 11. septembra 2020. godine registrovana je ukupno 32.228 potvrđenih slučajeva kovid 19. Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 9.507 osoba od kojih je 92 pozitivno. U poslednja 24 sata preminula je 1 osoba. Do 15 časova u Republici Srbiji na koronavirus testirana je ukupno 1.018.908 osoba koja je ispunjavala kriterijume definicije slučaja. Na respiratorima je trenutno 33 pacijenata, hospitalizovano je njih 45, a otpušteno je 49 osoba. Ukupan broj preminulih je 730.

Objava na Fejsbuku doktora Kona

- Svoje obraćanje na Fejsbuku nisam doživeo dramatično nego sam postavio pitanje da li želimo treći talas. Kina je 26 dan bez ijednog slučaja i četiri meseca bez smrtnog slučaja. Mi ne možemo da verujemo, ali to su činjenice. Nošenje maski nije u skladu s našom kulturom, ali pokazuje rezultate. Naveo sam čega sve treba da se odreknemo da štitimo živote, naše bolnice i da se osećamo bolje - objasnio je Kon.

Kazne u borbi protiv korone

Verica Jovanović upitana je za kažnjavanje za nepoštovanje mera.

- Nijedna kazna neće promeniti posledice okupljanja, kršenja mera. Bilo je pojedinačnih sankcija, ali i kažnjavanja firmi. Uglavnom je to bilo novčano, za vlasnike restorana i kafića. Takođe, i pojedinci zbog organizovanja proslava, kao i gostiju na tim događajima. To je pokazna vežba kako se sprovode mere i kontroliše zaraza. Epidemija traje šest meseci i mi se borimo protiv nje, sve sa istim ciljem, da ne dođe do širenja Kovida-19. Kazne su jedan od načina borbe - rekla je doktorka Jovanović.

 

 

 

Vakcina tek sledeće godine!

Dr Predrag Kon je rekao da vakcinu za masovnu upotrebu možemo očekivati najverovatnije tek početkom sledeće godine, odnosno nikako pre decembra, osim kada je reč o onima za testiranje. Kako epidemiolog ističe, najvažnije je da vakcina bude bezbedna.

- Jako je važno, pošto nam stiže sezona gripa, da sprečimo sudar tih zaraznih bolesti. Apelujemo na građane da se vakcinišu protiv običnog gripa u što većem broju - nadovezala se dr Jovanović.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Vakcinacija protiv gripa

- Ministar je najavio da će od 1. oktobra vakcina biti u Srbiji - kaže dr Kon.

On je objasnio da će, zbog sadašnje situacije biti rezervi i to duplo više nego što je uobičajeno.

- Kod nas je interes za vakcinu protiv gripa oko 300.000, a sada ćemo spremiti duplo više i imaćemo i rezervu.

On je rekao da je neophodno da se hronični bolesnici, stariji i zdravstveni radnici dobro pripreme za predstojeću sezonu gripa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading