Linta: Savez Srba formira Kancelariju za pomoć Srbima koje tuže u Hrvatskoj i Bosni

Autor: Tanjug, republika.rs

Vesti

08.09.2020

17:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Savez Srba iz regiona pokreće inicijativu da se formira Kancelarija za pomoć Srbima procesuiranim za ratne zločine protiv kojih su krivične postupke pokrenuli istražni i pravosudni organi u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, izjavio je danas predsednik Saveza Miodrag Linta.

RepublikaFoto: Medija centar Beograd
Miodrag Linta

Kako se navodi u pisanoj izjavi, cilj je da se pruži besplatna stručna i pravna pomoć i finansira odbranu optuženih Srba i pripadnika bivše JNA od kojih se velika većina nalazi u teškoj finansijskoj situaciji.

- Suđenja su često duga i skupa i mnogi nemaju novca da sami snose troškove odbrane. Na ovaj način bi se pomoglo optuženim Srbima i članovima njihovih porodica da se na dostojanstven način brane od lažnih optužnica i montiranih sudskih postupaka - saopštio je Linta.

Formiranjem Kancelarije ne opravdavaju se zločini koje su počinili pojedinci sa srpske strane, navodi Linta.

- Najveći broj osumnjičenih, optuženih i osuđenih Srba se osjeća ogorčeno jer su se časno borili za svoj narod i državu i žele sa svog imena da skinu ljagu ratnog zločinca. Važno je naglasiti da Hrvatska i Federacija BiH dugi niz godina finansiraju odbrane optuženih pripadnika Hrvatske vojske i policije, kao i pripadnika tzv. Armije BiH i policije BiH - izjavio je on.

Kao primer izdvojio je Kanton Sarajevo koji je budžetom za ovu godinu izdvojio 330.000 evra za pomoć bivšim pripadnicima vojske i policije BiH koji su optuženi za ratne zločine.

Linta ističe da Hrvatska od početka rata do danas pokreće masovne krivične postupke protiv Srba i pripadnika bivše JNA s ciljem da, kako navodi, cementira etničko čišćenje i onemogući njihov povratak.

Kako dodaje, brojne činjenice pokazuju da je većinu krivičnih postupaka protiv Srba hrvatsko pravosuđe vodilo i vodi na osnovu lažnih dokaza što jasno govori da se radi o etničkim motivisanom pravosuđu.

On dodaje da cilj pravosuđa BiH nije kažnjavanje brojnih zločina nad Srbima već donošenje oslobađajućih presuda za bošnjačke ratne komandante kako bi se opravdala vrhunska laž i izmišljotina SDA i bošnjačke strane da su Srbija i Srbi tobože bili agresori na BiH a pripadnici tzv Armije BiH branioci BiH.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading