Linta poručio: Reforme Dejtona u pravcu poštovanja izvornih prava!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

20.08.2020

08:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta izjavio je danas, povodom izjave amabasadora SAD u BiH Erika Nelsona da treba reformisati Dejtonski sporazum i Ustav BiH, da je ključni preduslov bilo kakvih razgovora na tu temu povratak izvornom Dejtonu.

RepublikaFoto: printscreen/TVPink
Miodrag Linta

Linta navodi da je dobro poznato da je nasilnim intervencijama visokih predstavnika došlo do otimanja značajnog dela izvornih nadležnosti Republike Srpske kao što su odbrana, bezbednost, pravosuđe, obaveštajna služba, finansije i druge i njihovog neustavnog prenošenja na nivo BiH.

"Deo nadležnosti na nivo BiH su u ranijem periodu prenele i institucije Republike Srpske pod snažnim pritiskom međunarodne zajednice. Visoki predstavnci i zapadni centri moći su ignorisali činjenicu da je Dejtonski sporazum i Ustav, kao njegov sastavni deo, moguće menjati samo dogovorom dve strane strane u BiH, a to su Republika Srpska i Federacija BiH", istakao je Linta u pisanoj izjavi.

On je dodao da je takođe Ustavni sud BiH doneo niz kontroverznih odluka u pravcu menjanja Dejtonskog sporazuma i unitarizacije BiH, što nailazi na odobravanje i oduševljenje zvaničnog Sarajeva.

Linta kaže da se nikada ne sme zaboraviti činjenica da je 1995. godine Republika Srpska žrtvovala svoju nezavisnost da bi se zaustavio rat i postiglo kompromisno rešenje.

 

 

 

"Dejtonskim mirovnim sporazumom BiH je u suštini definisana kao državna zajednica koju su osnovale dve države, Republika Srpska i Federacija BiH, kao i tri konstitutivna naroda, Srbi, Bošnjaci i Hrvati. Jedan od glavnih preduslova trajnog mira i stabilnosti u BiH i regionu jeste da Bošnjaci i Federacija BiH konačno počnu da poštuju izvorni Dejton i Ustav BiH i da se odreknu snova o daljem otimanju nadležnosti Republici Srpskoj s krajnjim ciljem njenog ukidanja", poručuje Linta.

Američki ambasador u BiH Erik Nelson izjavio je pre nekoliko dana Glasu Amerike da je očigledno da i Dejton i bosansko-hercegovački Ustav, kao aneks IV Dejtonskog ugovora treba da se reformišu.

"Dejton je Bosni i Hercogovini takođe doneo i Ustav, to se može smatrati jednim početnim ustavom, svaki ustav treba da bude živi dokument koji se dopunjava, i mora definisati proces donošenja amandmana. Tako da pre ili kasnije svaka zemlja shvati da su joj potrebne neke reforme, i očigledno je da su Ustavu BiH potrebne reforme", kazao je tada Nelson.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading