PLJUŠTAĆE UKORI! EPIDEMIOLOZI I DIREKTORI ŠKOLA NA ISTOM ZADATKU

Autor:

Vesti

05.09.2020

04:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktori škola širom Srbije, pre svega, srednjih, dobili su uputstvo da najstrože kažnjavaju učenike koji ne poštuju zaštitne mere i ne nose maske tokom boravka u školi, saznaje Srpski telegraf. Njima su na raspolaganju razne disciplinske mere, od opomene pa do udaljavanja sa nastave i iz škole.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ/pixabay.com

Nepoštovanje mera dospelo je u žižu nakon upozorenja dr Predraga Kona da bi virus mogao da eksplodira jer se u srednjim školama ne poštuju mere i đaci izlaze na odmor i u bliskom su kontaktu bez maski. Epidemiolog je naveo da je o tome obavestio ministra prosvete Mladena Šarčevića, a ovaj je poručio da je već preduzeo mere i da će direktori škola pod pretnjom smene morati da pojačaju kontrolu.

Kako je u petak rekao Šarčević, potvrđujući informacije do kojih je došao naš list, za đake koji skidaju maske ili ignorišu držanje distance rešenje su kazne i to postupne.

- Tu su opomena, ukor, smanjenje ocene iz vladanja, konačno i udaljavanje s nastave. A školski radnici u krajnjoj liniji mogu dobiti raskid ugovora o radu ukoliko se u disciplinskom postupku utvrdi da su odgovorni za ugrožavanje bezbednosti učenika - poručio je ministar prosvete.

Kon: Još je rano davati procene o cirkulaciji korone usled povratka učenika u škole

Kako je rekao dr Kon, još je rano davati procene o cirkulaciji koronavirusa usled povratka učenika u škole i studenata u domove, ali situacija se prati i postoji jasan algoritam postupanja u zavisnosti od situacije. On je ukazao na važnost poštovanja preventivnih mera jer je očigledno da one daju rezultate.

- Sa brojem od 96 novozaraženih nisam baš spokojan, ali je važno da nema novih žarišta i da, što se broja hospitalizovanih tiče, nema prevelikog odstupanja - rekao je Kon.

Kazne za đake

1. Opomena

2. Ukor

3. Smanjenje ocene iz vladanja

4. Udaljavanje s nastave

5. Udaljavanje iz škole

Dodao je da podaci pokazuju da je među novozaraženima 13 je iz Beograda, da je na nivou cele Vojvodine oko 25, a da je u okruzima uglavnom reč o pojedinačnim slučajevima. Ističe da je u zemljama u okruženju svuda epidemiloška situacija lošija nego u Srbiji.

- Ako ništa drugo nismo radili, osim onog što smo mogli, a to su preventivne mere, to pokazuje da to daje rezultat, da funkcioniše i da s time treba da nastavimo - rekao je Kon.

JASNI PROTOKOLI

Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević naglasila je da je zdravlje dece na prvom mestu.

- Protokoli i nastava su napravljeni i organizovani tako da deca na nastavi budu na bezbednoj udaljenosti - rekla je doktorka Kisić Tepavčević.

Prema njenim rečima, teško je decu sprečiti da se na odmoru nimalo ne druže jer se nisu dugo videla i zaželela su se druženja.

- Zato moramo uticati da đaci nose maske kako bi se zaštitili - zaključila je članica kriznog štaba.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading