(VIDEO) KRIZNI ŠTAB: Stabilnija epidemiološka situacija, važno i dalje poštovati mere

Autor:

Vesti

04.09.2020

13:15 >> 13:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

I danas se održava redovna konferencija na kojoj lekari iz Kriznog štaba iznose najnovije podatke o broju zaraženih koronavirusom u Srbiji, kao i podatke o broju preminulih i pacijenata na respiratorima.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Foto: Ilustracija

U Republici Srbiji do 15 časova 4. septembra 2020. godine registrovano je ukupno 31.772 potvrđenih slučajeva kovid 19. Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 10.833 osobe od kojih je 96 pozitivno. U poslednja 24 sata preminule su 3 osobe

Poslednjih nedelje beleži se silazilni trend, broj nije lineralan, međutim evidentno je da ima stabilnije epidemiološke situacije.

Radi se o značajnom broju osoba koji su rezervoari infekcije, te ima i osoba koji imaju neprepoznate asimptomatske infekcije, te bi trebali i dalje da se pridržavamo opštih preventivnih mera koje su pokazale da su efikasne u borbi sa ovim virusom.

Što se tiče Beograda, nema dileme da se situacija smiruje, međutim osim vikendom kada opada broj pacijenata koji se javljaju u kovid ambulantama i dalje otkrivamo 7-20 pozitivnih slučajeva, što pokazuje da je stabilizovano na niskom nivou ali da je virus i dalje među nama.

Apeli poštovanja mera moraju biti snažniji, pogotovo jer su deca krenula u školu. Dovoljan je samo jedan eksces koji može dovesti do masovnijeg prenošenja virusa. 

Mere nećemo popuštati, pritisak jeste velik i biće jooš veći ali mere nećemo popuštati sve dok škole ne budu bile bezbedna mesta. 

Prevashodno je bitno videti da škole jesu i mogu biti bezbedna mesta, bez obzira na rizik koji se javlja uvek kada imate kolektiv na zatvorenom prostoru.

 

 

 

- Prvi utisci su solidni, ne kažem najbolji - kazao je on.

Nisam spokojan sa brojem 96 novoobolelih. Poslednji koji za Beograd imam je 13, za Vojvodinu 20-25. Situacija se smiruje svuda. Uvek sam naglašavao Beograd gde je mogućnost ubrzanog prenošenja najviša. Mi sada imamo ispite, povratak u studentske i učeničke domove. Sve su to rizici i sve se to prati. Urađeno je sve što smo znali, a situaciju ćemo pratiti intenzivno. U Institutu "Batut" napravljen je specijalan tim, prema tome, sad sve zavisi od situacije.

Kako je dodao, ako je svuda kod oko nas situacija gora, a kod nas broj zaraženih pada, a ništa drugo osim primenjivanja mera nismo korisitli, to je onda znak da ovo funkcioniše i treba da se nastavi.

Doktorka Kisić Tepavčević kazala je da mi trenutno nemamo nijedno područje koje bismo mogli definisati kao žarište.

- Uglavnom se radi o sporadičnim slučajevima, ali oni su ravnomerno raspoređeni. To znači da bi oni lako mogli da se proširi po celoj zemlji. Ali, s obzirom na pad obolelih, govori u prilog ovih mera, nošenja maske, distance, tj. prevencije bolesti.

 

 

 

- Naše kolege u Kini to su prepoznale. Više od četiri meseca nisu imali smrtni slučaj, a beleže dvocifren broj obolelih. Isključivo zahvaljujući primeni preventivnih mera - dodala je ona.

Epidemilog dr Kon kazao je da je predsednici Vlade pisao dva puta - 10. juna, nakon utakmice, i sada ponovo nakon događaja u zatvroenom prostoru koji su bojkotovoali sve protivepidemijske mere.

- Ovo što sam napisao, javni poziv svim funkcionerima, kako bi zaštitili sebe, a bili i primer drugima, bilo je nešto što sam napisao na svom Fejsbuk nalogu i zaista tako mislim.

- Nisam jedini koji je mislio da preko leta nećemo imati ovako veliki broj slučajeva. Većina profesionalaca to nije mogla da očekuje. A sada ulazimo u jesenji period. Mislim da je sada pravi trenutak.

Kako bi se rizik po zdravlje dece i zaposlenih u školi sveo na minimum, narapvljeni su protokoli, organizovana je nastava, tako da deca tokom nastave budu na bezbednoj udaljenosti, kazala je dr Kisić-Tepavčević.

- Pri toj distanci onemogućen je prenos virusa čak i ako deca ne nose maske, a znate da je to obavezno od momenta ulaska u školu, do trena kada počne nastava. I tada se preporučuje nošenje maske, ali moguće ju je odložiti.

Situacije u kojima je jedno ili više dece obolelo u razredu, razrađene su tim protokolima i programom.

- Moramo da utičemo na decu da shvate da to što nose maske ne znači da su poslušni, već da tako štite i sebe i svoju okolinu - rekla je doktorka Kisić

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading