CRNA BROJKA! KORONA KOSILA HEROJE PANDEMIJE: Od ovog virusa preminulo najmanje 7.000 zdravstvenih radnika u svetu!

Autor: Tanjug

Svet

04.09.2020

07:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najmanje 7.000 zdravstvenih radnika širom sveta preminulo je od zaraze korona virusom, a najviše njih u Meksiku, saopštio je Amnesti Internešenal.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Prema podacima te organizacije, od infekcije korona virusom u Meksiku je preminulo 1.320 zdravstvenih radnika, u SAD 1.077, Brazilu 634, Indiji 573...

- Mnogo meseci je prošlo od početka pandemije, zdravstveni radnici i dalje umiru stravičnom brzinom u zemljama poput Meksika, Brazila i SAD - rekao je Stiv Kokbrn, rukovodilac Programa ekonomske i socijalne pravde u AI.


Trebalo bi da postoji globalna saradnja da bi se osiguralo da svi zdravstveni radnici dobijaju odgovarajuću zaštitnu opremu kako bi mogli da nastave svoj osnovni posao bez riskiranja vlastitih života, dodao je Kokbrn.

Analiza Rojtersa otkrila je da je rizik zdravstvenih radnika sa smrtnim ishodom u Meksiku četiri puta veći nego u SAD, a osam puta veći nego u Brazilu.
RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Foto: Ilustracija

U Meksiku je registrovano više od 610.000 slučajeva zaraze koronavirusom i skoro 66.000 smrtnih slučajeva.


Amnesti Internešenal je zatražio dodatnu pomoć za zdravstve radnike, navodeći Brazil kao primer zemlje u kojem se zdravstveni radnici žale na nedostatak zaštitne opreme.

- Tokom pandemije vlade su zdravstvene radnike nazivale herojima, ali to zvuči šuplje kad toliko zdravstvenih radnika umire zbog nedostatka osnovne zaštite - dodao je Kokbrn, prenosi agencija Hina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading