Dr Darija: Zdravlje učenika nam je prioritet

Autor: Tanjug, republika.rs

Vesti

04.09.2020

14:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Članica Kriznog štaba za borbu protiv epidemije korona virusa Darija Kisić Tepavčević je, odgovarajući na pitanje šta je s decom koja su bila u kontaktu sa zaraženim detetom u Železniku, rekla da su preporuke napravljene tako da je njima definisano kako da se ponašaju i đaci i zaposleni kako bi se rizici sveli na minimum.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Darija Kisić Tepavčević

"Zdravlje dece nam je na prvom mestu. Protokoli i nastava su napravljeni tako i nastava je organizovana tako da deca na nastavi budu na bezbednoj udaljenosti i da se virus ne može preneti čak i ako ne nose maske. A znate da je nošenje maske obavezno od kada se uđe u školu dok se sedi u školsku klupu. Preporučuje se i tada, ali smo rekli da je moguće odložiti masku kada su na času" rekla je doktorka Kisić Tepavčević.

Ona je dodala da su algoritmi postupaka kada se virus pojavi i potvrdi različiti, zavisno da li je zaraženo jedno dete ili više, jedno ili više odeljenja, jedna ili više smena, pa je nekada moguća kompletna samoizolacija odeljenja a nekada i čitave smene. Ukoliko su deca bila u kontaktu sa zaraženim, nastavu bi trebalo da pohađaju onlajn.


Prema njenim rečima, teško je decu sprečitii da se na odmoru nimalo ne druže, jer se nisu dugo videla i zaželela su se druženja.

"Zato moramo uticati da đaci nose maske kako bi se zaštitili, jer ako neko ima u sebi virus, onda su nos i usta mesta gde virus izlazi iz nas ili gde ulazi ako virus ima neko u našoj blizini a ne nosi masku. Maskom pravimo mehaničku barijeru virusu", rekla je Darija Kisić Tepavčević.

Dodala je da su napravljeni algoritmi i da je njihova suština da se spreci transmisija virusa u školskoj sredini.

"Možemo pokazati kako se školska sredina može držati bezbednom i zato je važno odgovorno ponašanje", rekla je Kisić Tepavčevićeva i istakla da su deca u školama prethodnih dana takođe pokazala odgovornost i disciplinu i nosila maske.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da bi u situacijama poput nedavne u Železniku preporučio učitelju ili nastavniku da pozove nadležan Zavod za javno zdravlje i prepusti epidemiologu da obavi ispitivanje.

Ističe da nikada situacija ne može da bude identična u svim pojedinačnim slučajevima, ali da je važno da će se ono što se dogodilo u školi u Železniku već prvog dana sasvim sigurno dobro završiti i da iz tog primera možemo da znamo kako dalje u takvim situacijama.

 




.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading