Er Srbija obeležava značajan jubilej - 93 GODINE TRADICIJE!

Autor: Republika

Vesti

17.06.2020

09:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Er Srbija, kao naslednica tradicije prve nacionalne avio-kompanije Aeroput, obeležava 93 godine od svog osnivanja 17. juna 1927. godine.

RepublikaFoto: Air Serbia

Društvo za vazdušni saobraćaj AD Aeroput bilo je prvo jugoslovensko akcionarsko preduzeće za civilni vazdušni saobraćaj, koje je kasnije preraslo u Jugoslovenski aerotransport, a potom u Er Srbiju. Prvi direktor Aeroputa, ujedno i najzaslužnija osoba za njegovo osnivanje uprkos brojnim izazovima, bio je Tadija Sondermajer, elitni srpski vojni pilot i aero-inženjer.

Prvi zvanični let obavljen je 15. februara 1928. godine na relaciji Beograd – Zagreb, a na vrhuncu razvoja kompanije avioni Aeroputa leteli su na sve četiri strane sveta - na sever do Budimpešte, Brna i Praga, na zapad do Venecije i Milana, na jug do Tirane i na istok do Bukurešta i Sofije. U floti Aeroputa nalazile su se i letelice koje su spadale u najvišu kategoriju putničkih aviona tog vremena.

RepublikaFoto: Air Serbia

- Izazovan period tokom kojeg obeležavamo ovaj veliki i poseban jubilej dodatno ukazuje na značaj negovanja tradicije. Samo na jakim temeljima duge i bogate istorije mogli smo izgraditi snažnu kompaniju koja je u stanju da se izdigne iznad prepreka i ponosno uzleti nakon neplaniranog prizemljenja. Po ugledu na našeg prethodnika Aeroput, koji je od samog osnivanja spadao u najuglednije avio-kompanije u Evropi, trudićemo se da i u ovim neizvesnim vremenima zadržimo i opravdamo ulogu regionalnog lidera u avio-industriji - izjavio je Dankan Nejsmit, generalni direktor Er Srbije.

RepublikaFoto: Air Serbia

Kao naslednica Aeroputa, Er Srbija se nalazi na osmom mestu liste najstarijih avio-kompanija na svetu koje i dalje posluju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading