Jezivi detalji! Osam meseci gajili dete, a onda im ga uzeli zbog birokratske greške

Autor:

Vesti

11.06.2020

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvo što oseća i prvo što kaže Borisav Savić (48) iz Beograda, kome je zbog propusta u radu Centra za socijalni rad iz Subotice oduzeto dete od tri godine.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

A kako je došlo do ovakve ironije sudbine, igre slučaja, propusta ili čega već? Najbolje je, možda, kako on sam kaže za naš list, krenuti od kraja.

- Usvojili ste dete, prilagodili se, oformili porodicu posle mnogo truda i napora. Nakon osam meseci jedan dan vam na vrata zakucaju radnici Centra za socijalni rad i uzmu vam to dete. Od tri godine. Zašto - pita se Borisav.

GODINAMA POKUŠAVALI

Savić je sa suprugom veoma dugo pokušavao da dobije dete.

- Godine i godine smo proveli pokušavajući da biološki dobijemo dete. Imali smo četiri vantelesne oplodnje, sve su bile uspešne, ali smo izgubili svaku bebu. I onda, posle dugog premišljanja, krenuli smo u postupak, završili školu za usvojitelje, to smo shvatili jako ozbiljno. Usvojiti dete nije samo maziti ga, ljubiti i uspavljivati. Saznali smo kakve su karakteristike dece koja se usvajaju, koje su sve traume moguće kod njih... - priča Borisav.

Kako kaže, čim su videli dete, znali su da je to to.

- Kad smo prvi put videli devojčicu, zapanjili smo se koliko podseća na mene. To je bilo pravo čudo! Stručni tim je nju video kod nas. Psiholog, pedagog i ostali članovi tima i dalje stoje iza mišljenja da smo mi najbolji kandidati za to dete - kaže Savić.

Premijerka Ana Brnabić pozvala porodicu Savić da joj se javi

Međutim, prepreka za usvojenje bio je uslov u Zakonu o usvojenju da usvojitelji ne mogu biti više od 45 godina stariji od deteta. U Centru za socijalni rad u Subotici primetili su ovaj problem pošto Borisavljeva supruga Biljana ima 52 godine, ali jedna od radnica je rekla da će se "ići na Borisava", koji ispunjava sve uslove. Umesto da traže saglasnost ministra za rad, boračka i socijalna pitanja, u centru su se oglušili na ovaj uslov i nastavili sa procedurom. I 15. maja ove godine stiglo je konačno rešenje o usvojenju - Borisav i Biljana su postali mama i tata jednoj divnoj devojčici od tri godine.

U ministarstvu bili korektni, ali nisu mogli da pomognu

Kako kaže Borisav Savić, poenta je da će se ispravljanjem tuđe greške načiniti neuporedivo veća šteta i detetu i supruzi i njemu.

- Bili smo u ministarstvu na razgovoru, bili su izuzetno korektni, ali nam nisu ništa pomogli. Rekli su da je načinjena greška u Centru za socijalni rad u Subotici. Postupili su nezakonito što su nas uopšte i uzeli u obzir kao usvojitelje, a da pre toga nisu tražili saglasnost ministra. Pre toga su morali da uzmu u obzir sve ostale kandidate. A poenta je da smo mi ostavili jak utisak na stručnu komisiju da su bez problema nas proglasili kao potencijalne usvojitelje. Prema njihovom mišljenju, mi smo bili ono što detetu treba.

- U Centru za socijalni rad nisu poštovali redosled postupaka, nisu tražili saglasnost ministra kada je trebalo. Možda mi tu saglasnost ne bismo ni dobili, ali to bi i te kako smanjilo traumu na prvom mestu njoj, a i nama. Ne bi došlo do ostvarivanja kontakta. Ispravljajući tu grešku, oni sada prave mnogo veću, koja može da dovede do nesagledivih posledica za sve nas - navodi Borisav.

NOVA DIMENZIJA

I tu ova priča dobija novu dimenziju jer se u nju uključuje premijerka Ana Brnabić. To, konačno, daje nadu da će epilog biti najbolji mogući i da će Borisav i njegova supruga ponovo zagrliti svoju mezimicu.

- Poštovani, molim vas, ostavite mi vaš kontakt u DM da vas pozovem - objavila je premijerka na Tviter nalogu.

Devojčica je trenutno u hraniteljskoj porodici. Srpski telegraf nastaviće da prati ovaj slučaj.

REČ STRUČNJAKA

Zorana Filipović, klinički psiholog, klinika "Dr Laza Lazarević"

Za slučaj koji navodite nemamo sve relevantne podatke, te je teško komentarisati ga sa pravno-zakonskog aspekta, u smislu da li je ili nije i ako jeste bilo propusta u radu, ko je za takav konkretni propust odgovoran. Međutim, kao psiholog, mogu da prokomentarišem da je emocionalno vezivanje deteta za roditelje ili njihove supstitute jedan od ključnih uslova za normalan psihološki, pre svega, emocionalni razvoj. U vezi sa tim, svako iznenadno i naglo odvajanje deteta jeste traumatično iskustvo za dete.

Mateja Čajić, advokat

Mada Porodični zakon propisuje da usvojitelji ne mogu od usvojenika biti stariji više od 45 godina, postoji mogućnost da u izuzetnim i dobro obrazloženim slučajevima, posebno kada usvojitelji ispunjavaju sve druge uslove, resorni ministar izda saglasnost za usvojenje i u takvom slučaju.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading