Kon se zabrinuto obratio javnosti: Moguć drugi talas koronavirusa

Autor: Prva, Republika

Vesti

08.06.2020

14:20

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da nije isključeno da se drugi talas virusa vrati i to jako intenzivno i ukazao na nova žarišta u Srbiji, pre svega na studentski dom na Karaburmi.

Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Predrag Kon

Kon je kazao da su ljudi bili diciplinovani dok su bile restriktivne mere, a sada je sve do pitanja našeg odnosa.

- Imate situaciju da je u jednom vrtiću to krenulo, počelo kod jedne osobe koja radi na održavanju higijene i ona je sa tri saradnice putovala i tako je došlo do zaražavanja. Srećom nije bilo dužeg kontakta sa decom i direktog kontakta dužeg od 15 minuta sa vaspitačicama, ali su tri vaspitačice udaljene sa posla - rekao je on.

Kako je napomenuo, postoji i problem zbog povratka 17.000 studenata u Beograd zbog ispita, i potvrdio je da se virus pojavio u studentskom domu na Karaburmi.

- Imate u Novom Pazaru žarište nakon Bajrama i u Tutinu. Pojavljuju se žarišta i mi to sve držimo pod nadzorom, ali sprovoditi taj nadzor nije jednostavno. Mi sad imamo 250 kontakata koji su pod nadzorom. Oni su slobodni ljudi, ali iz dana u dan se čujemo sa njima i pratimo njihovo stanje - pojasnio je Kon.

Epidemiolog Studentske poliklinike Mila Paunić naglašava da je situacija u studentskom domu u ovom trenutku pod kontrolom.

- Izolaciju obolelih studenata i kontakata, rešili smo ad hok, uz pomoć ustanove Studentski centar, koja je pronašla prostor za izolaciju. Veliku pomoć pružile su nam kolege iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd. Reč je o dvadesetak studenata i njihovih kontakata, koji su u izolaciji - kaže dr Paunić.

- Sve ustanove u okviru Studentskog centra sprovode veoma rigorozne preventivne mere. Domovi su, međutim, gusto naseljeni kolektivi, mladi se intenzivno druže, studentske sobe su male, i uvek postoji pretnja da se infekcija proširi, i mi radimo sve da se to ne desi - naglašava dr Paunić.

Prema njegovim rečima, to što su mere ukinute, ne znači da ne postoji nikakva kontrola.

- Mi se satiremo od posla da nađemo kontakte, a vi imate situaciju da neko uopšte ne korsiti zaštitna sredstva. Ona su za hronične bolesnike i starije obavezujuća. Ako se ovako nastavi može da se desi da na tome institiram - kazao je on.

Kon je dodao da ne možemo da se igramo sa tim i da se dozvolimo da se virus vrati u nekom intenzivnijem talasu.

- Ako ste starija osoba i morate da idete u prodavnicu, nosite masku i nemojte da prilazite nekome na metar - zaključio je Kon.

Prema njegovim rečima, povećanje pacijenata na respiratorima pokazuju da virus nije oslabio.

- Njegov potencijal prenošenja je oslabio, ali to je vezano za sezonu. To je ono na šta mi i dalje računamo, mi ne možemo da dočekamo takvo povećanje kao što je bilo u 5. i 6. nedelji - rekao je on.

Kon je kazao da je situacija sa studentima, domovima za stare i praznike pokazala da je viru živ i prenosiv.

- Nema alternative, mi moramo da se otvorimo i da živimo, ako to ne budemo uradili, nećemo imati sredstava da očuvamo zdravstveni sistem. Mi smo iscrpeli mogućnsoti vezane za vanredno stanje - kazao je Kon.

 

 

Komentari (0)

Loading