Galenika slobodno može da nastavi sa proizvodnjom hlorokina: Lek nije štetan za srce

Autor:

Vesti

05.06.2020

17:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Studije koje su navodile da upotreba leka hlorokin u lečenju KOVID-19 može naškoditi zdravlju srca povučene su iz naučnih časopisa u kojima su objavljenje.

RepublikaFoto: youtube.com/net/ Al Jazeera Balkans
Foto: Ilustracija

Obe studije su objavljenje u uglednim naučnim časopisima, sa svetskim renomeom, "New England Journal of Medicine" (NEJM) i "The Lancent", a povučene su zbog toga što se izražava sumnja u verodostojnost podataka koje su u njima objavljeni, prenosi Medscape.com.

Nakon ovog postupka, mnogi eksperti iz oblasti medicine izrazili su svoju zabrinutost što je do ovakvog propusta došlo u časopisima koji trebaju da budu primer drugima. Profesor Stiven Evans, predavač na Londonskoj školi za higijenu i tropske bolesti, ističe da je potpuno neprimereno da se zaključci donose na osnovu podataka koji su dobijeni tokom istraživanja na samo jednom pacijentu.

- U ovakvim okolnostima potpuno je korektno povući rad. Za konačan zaključak potrebna su dalja istraživanja - rekao je profesor Evans, a prenosi Science Media Centre.

Podsetimo, u Galenici su 18. aprila proizvedene prve količine leka hlorokin. Nakon što su se pojavile informacije o tome da ovaj lek može izazvati oštećenja na srcu, usledile su brojne kritike kako je naša Vlada reagovala prebrzo i nije uzela sve činjenice u obzir. Sada se međutim ispostavlja da štetna dejstva ovog leka nisu dokazana i da je provobitna tvrdnja zasnovana na kliničkoj slici samo nekoliko pacijenata.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading