NOVA PRAVILA: Otkriveno kako će đaci biti ocenjivani na kraju polugodišta!

Autor: Sputnjik, Republika

Vesti

25.04.2020

12:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Đacima u Srbiji ocene će moći da budu zaključene i ako imaju samo jednu ocenu upisanu u dnevnik, predviđeno je novim Pravilnikom o ocenjivanju koji je stupio na snagu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Da bi đacima bila zaključena ocena iz nekog predmeta, do sada su morali da imaju najmanje dve do četiri ocene u polugodištu, u zavisnosti od predmeta, prenosi Tanjug. Međutim, uvođenjem vanrednog stanja i nastave na daljinu, jedan broj đaka nije imao dovoljno upisanih ocena da bi dobio zaključnu.

Sada je zaključivanje ocena olakšano, jer novi Pravilnik propisuje da u izuzetnim okolnostima nema donje granice za broj ocena, pa je moguće da budu zaključene i ako đak ima samo jednu ocenu.

"Učeniku koji nije ocenjen najmanje četiri puta iz obaveznog predmeta i izbornog programa drugi strani jezik u toku polugodišta, odnosno najmanje dva puta u toku polugodišta ukoliko je nedeljni fond obaveznog predmeta, izbornog programa i aktivnosti jedan čas, ne može da se utvrdi zaključna ocena, izuzev u slučaju kada zbog ugroženosti bezbednosti i zdravlja učenika i zaposlenih nije moguće oceniti učenika potreban broj puta", stoji u novom Pravilniku.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete Dušan Kićović kaže da u ovom trenutku, kada se nastava ne organizuje neposredno u školi, već na daljinu, učeniku se može zaključiti ocena, iako ih ima manji broj.

On napominje da je većina učenika dobila najmanje po jednu ocenu do uvođenja vanrednog stanja, te da će do kraja godine biti prilike da dobiju bar još jednu ocenu.

Iz Ministarstva navode da đaci iz srpskog i matematika svakodnevno imaju obavezu da rade domaće zadatke, a samim tim mogu da dobiju i po dve ocene. Iz predmeta čiji je nedeljni fond jedan ili dva časa, nastavnici mogu u dnevnik da upišu jednu do dve ocene do kraja školske godine.

Ističu da brojčanim ocenama nastavnici mogu da ocenjuju aktivnost učenika, domaće zadatke, provere znanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading