Zaštitari prirode traže od Ujedinjenih Nacija da zdravu prirodu proglase ljudskim pravom

Autor:

Vesti

22.04.2020

12:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas, na 50. godišnjicu obeležavanja „Dana planete Zemlje“ gobalno partnerstvo za zaštitu ptica i prirode BirdLife International, čiji je partner za Srbiju Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije je u otvorenom pismu zatražilo od generalnog sekretara Ujedinjenih Nacija Antonia Guteresa, da UN preduzme hrabar korak i proglasi zdravo prirodno okruženje fundamentalnim ljudskim pravom.

RepublikaFoto: Promo foto
Foto: Ilustracija

Pismo, koje možete pročitati u celosti u nastavku, poziva UN, kao odgovor na pandemiju koronavirusa, da doda „Prilog 31“ Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima, koji bi uključivao univerzalno pravo na zdravo prirodno okruženje, zagarantovano javnim politikama, vođeno održivošću, naučnim činjenicama i tradicionalnim znanjima.

Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima nastala je iz pepela Drugog svetskog rata u kojoj su prvi put mapirana osnovna ljudska prava koja se moraju zaštititi na globalnom nivou. Njegovih 30 priloga pokrivaju teme kao što su mučenje, ropstvo i obrazovanje, ali izostaje važan segment, nema ni reči o očuvanju prirodnog okruženja - od koga zavisi čovek i ceo život na Zemlji. Ako bude usvojen, ovaj amadman će prva dopuna još od 1948. godine kada je ovaj važan dokument nastao.

„Covid-19 pandemija je najveća globalna kriza još od Drugog svetskog rata. Iako je pandemija pogubna, takođe pruža svetskim liderima šans, ali i obavezu, da transformišu društvo i u vremenu koje nam dolazi zaštitite našu i dobrobit budućih generacija“, kaže Patricia Zurita, izvršna direktorka BirdLife International-a. „Zdravlje naše planete je naše zdravlje. Mi ljudi se oslanjamo na prirodu zarad našeg opstanka i zdravlja zajednice, ali naše ponašanje je poremetilo prirodni balans Zemlje“.

Nalazimo stisnuti između kriza klimatskih promena i gubitka biološke raznvrsnosti, koje su suočile preko milion vrsta sa opasnošću od iščezavanja, a sve to negativno utiče i na zdravlje ljudi. Izvor trenutne pandemije je u gubitku staništa i ilegalnoj trgovini divljim životinjama. I kao što je slučaj sa krizom klimatskih promena i gubitka biološke raznvrsnosti, i pandemija virusa COVID-19 ponavlja potrebu i pruža mogućnost da čovečanstvo bude odvažno, odlučno i radi zajedno na rešavanju problema.

„U prošlosti je bilo napora da se uvrsti pravo na zdravu životnu sredinu“, kaže Melanie Heath, direktorka za nauku i javne politike u BirdLife International-u. „Danas se nadamo da je gravitacija pandemije dovoljno snažan I otrežnjujući poziv UN-u i građanima sveta da se ujedine u misiji zaštite prirode koja će nas u budućnosti štititi od sličnih kriza“.

„’Prilog 31’ biće poklon svetu i budućim generacijama. Nema pogodnijeg trenutka za lansiranje manifesta od ‘Dan planete Zemlje’“, kaže Asuncion Ruiz, generalni direktor SEO/BirdLife (BirdLife-ov partner u Španiji). „Umesto da uče iz trenutne krize, neki lideri cinično to koriste kao izgovor da se povuku iz zaštite životne sredine. Obezbeđivanje zdravog prirodnog okruženja kao univerzalnog ljudskog prava biće potez od kojeg će čovečanstvu imati koristi u narednim vekovima, i to je jedini način za postizanje ciljeva UN-a za održivi razvoj".

U pismu se poziva da se „Prilog 31“ - pravo na zdravo prirodno okruženje hitno uvrsti na Dnevni red samita Generalne Skupštine UN-a posvećenu biodiverzitetu u septembru 2020. sa konačnim ciljem njegovog odobrenja u decembru 2023. godine, kada će se obeležiti 75. godišnjica usvajanja Univerzalne deklaracije od strane Generalne Skupštine UN-a.

Ovo pismo deo je šire inicijative ka poboljšanju javnih politika koje se odnose na klimu i prirodu na kraju UN decenije posvećene biodiverzitetu i otvoren je poziv celokupnom društvu da se uključi u spašavanje planete. Uključivanje prava na zdravo prirodno okruženje je zadatak iza koga bismo svi trebali da stanemo ako želimo da zaštitimo naše blagostanje, opstanak i spasemo našu planetu.

Ukoliko želite da saznate više i potpišete peticiju BirdLife-a da podržite usvajanje „Priloga 31“ posetite: www.birdlife.org/article31

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading