Koje uslove donor treba da ispuni da bi bio davalac krvne plazme? Mora da bude punoletan ali ne i samo to...

Autor: blic.rs, republika.rs

Vesti

16.04.2020

20:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslednjih dana i nedelja sve se više priča o lečenju koronavirusa krvnom plazmom. Ipak, da bi došlo do masovnije realizacije biće potrebno vreme.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- Zadovoljni smo kako smo uspeli da uhvatimo ritam, imali smo jednog davaoca pre šest dana i počeli smo da zakazujemo testiranje potencijalnih davaoca - rekla je Nataša Vavić, načelnik Odeljenja donorske afereze.

Da bi neko mogao da bude davalac krvne plazme koja bi se koristila u lečenju, nije dovoljno samo da je preležao koronavirus.

- Davalac mora da bude zdrava osoba, ne samo izlečena od Kovida 19. Mora da prođe dva negativna testa i posle 21 dana, treći negativni. Izašli smo u susret ljudima da ne dolaze više puta, nego dođu posle 21 dana da uzmemo bris za treći test. Da uradimo pregled i sve neophodne uzorke - dodaje Nataša Vavić.

To je, međutim, samo prvi korak.

- Dosta analiza se radi, moramo da ispoštujemo kriterijume selekcije davaoca, istovremeno moramo da brinemo i o davocu i o primaocu. Proverava se krvna slika, biohemijske analize, hepatitis, HIV, sifilis, to su obavezni testovi, imamo i proširene analize - ukupni proteini moraju da budu preko 60, uzimamo uzorak da uradimo antikovid antitela.

Ona su u suštini na neki način pasivna imunizacija, gotova antitela unosimo u organizam obolelog, vezuju se sa virusom tako ga aktiviraju i usporavaju. Metoda se koristi od ranije, ali u ovoj situaciji je novo, puno je nepoznanica, ali je metod isti. Imamo primer drugih zemalja i apsolutno ova terapija kao dodatna ima rezone, jer uneta antitela imaju svoj životni vek, ostaće u organizmu pacijenta i pomoći će da ne dođe do najteže kliničke slike.

Davaoci mogu da doniraju krvnu plazmu više puta.

- Može da se da na 15 dana, videćemo da li će davalac moći da da tri, četiri, pet ili više puta.

Kako kaže, sama procedura je bezbedna, ne postoji rizik po davaoca da se može zaraziti nekom od infektivnih bolesti.

- Procedura je duža od klasičnog davanja krvi, traje od 40 do 60 minuta, jako brzo se nadoknadi data plazma, tokom dana sa 2-3 čaše vode volumen je nadoknađen, a proteini za 48 sati. Organizam ni na koji način posle toga ne treba da oseti da nesto fali.

Davaoci mogu da budu od 18 do 60 godina, da su negativni na Kovid. Ako su osobe primale transufuziju, poželjno je da su barem jednom davali dobrovoljno krv. Primalac i davalac moraju da budu ista krvna grupa, davalaštvo je anonimno. Koincidencija je bila da je prvi davalac imao 30 godina, a prvi primalac 28.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading