OTKRIĆE KOJE ULIVA NADU: Kineski naučnici tvrde da su jednu ženu izlečili od korone pomoću MATIČNIH ĆELIJA!

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

02.04.2020

11:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kovid-19, bolest koju izaziva novi soj koronavirusa, samo u Kini usmrtio je više od 3.300 ljudi, a širom sveta više od 35.000. Za virus još nema adekvatne terapije, ali nedavno kineski naučnici su napravili iskorak u lečenju i to korišćenjem matičnih ćelija dobijenih iz pupčanika koje se uzimaju na porođaju.

Foto: Ilustracija

Prvi takav slučaj bila je 65-godišnja žena iz Kuenminga, glavnog grada provincije Junan, koja je pored koronavirusa, patila i od dijabetesa tip 2. Prva terapija koju je dobila bili su antivirusni lekovi i antibiotici, ali nakon što se njeno stanje pogoršalo, priključena je na respirator i prebačena na intenzivnu negu.

Prvu injekciju matičnim ćelijama primila je 9. februara, dva dana kasnije primila je i drugu injekciju, a već 13. februara njeno stanje se dramatično poboljšalo - mogla je da ustane iz kreveta i napravi nekoliko koraka. Treću, i poslednju injekciju matičnih ćelija, primila je 15. februara.

Dva dana potom prebačena je sa intenzivne nege na redovno odeljenje, a test na koronavirus bio je negativan, navedeno je u studiji naučnika sa Kuenming univerziteta predvođenih doktorom Hu Minom, koju prenosi "Saut Čajna morning post".

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Doktor Aleksandar Antović, specijalista interne medicine iz BioSave-a koji se godinama bavi mogućnostima u terapiji matičnim ćelijama, kaže da su u pomenutom slučaju matične ćelije delovale imunološki.

- Matične ćelije menjaju imuni odgovor organizma na koronavirus što pomaže organizmu da se uspešnije bori. To je već dokazano kod nekih drugih virusa kao što su Avian virus i HIV virus gde su prva izlečenja došla upravo posle transplantacije matičnih ćelija, tako da sada već imamo tri pacijenta u svetu koji su jedini izlečeni od virusa HIV-a i to svi upravo matičnim ćelijama - objašnjava doktor Antović.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Slučaj pacijentkinje iz Kuenminga nije usamljen. Prema bazi podataka kliničkih ispitivanja Svetske zdravstvene organizacije, u Kini se sprovodi 14 studija koje ispituju uspešnost terapije matičnim ćelijama na lečenje koronavirusa.

U vreme pandemije, i za čuvanje matičnih ćelija uvedene su dodatne mere predostrožnosti.

- Famicord je, kao jedna od prvih banaka za matične ćelije iz pupčanika u svetu, uveo dodatne mere predostrožnosti povodom pandemije koronavirusom. U skladu sa najvišim standardima AABB sertifikata za čuvanje matičnih ćelija, od sada će matične ćelije svih klijenata Famicorda i Bio Save-a prolaziti dodatne analize kako bi bilo potvrđeno da matične ćelije nisu zaražene opasnim virusom. Svi uzorci matičnih ćelija će se čuvati u posebnim odvojenim tankovima u karantinu dok se ne dokaže da porodilja nema znakove infekcije – otkriva doktor Aleksandar Antović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading