SPC danas slavi svece koji su činili čuda: Veruje se da postoji NEŠTO što je danas poželjno uraditi, ali i jedna zabranjena stvar!

Autor: Republika

Vesti

20.03.2020

10:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave danas Svetih sedam sveštenomučenika Hersonskih: Vasilija, Jefrema, Evgenija, Elpidija, Agatodora, Eterija i Kapitona.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Foto: Ilustracija

Oni su bili episkopi u Hersonu u različitim vremenima i svi su nastradali od ruke nevernika, bilo od Jevreja, ili Grka, ili Skita. Svi su oni odlazili u te krajeve kao misionari.

Svi su bili namučeni i nastradali su zbog vere u Gospoda. Vasilije je vaskrsao sina nekog kneza u Hersonu što se nije svidelo Jevrejima, pa su ga optužili. Vezan je i vučen po gradskim ulicama dok nije ispustio dušu. Jefrem je bio pogubljen mačem, Evgenije, Elpidije i Agatodor su šibani štapovima i kamnjem do smrti. Eterije je živeo u vreme Konstantina Velikog pa je usloobdi upravljao crkvom, sagradio veliki hram u Hersonu i umro u miru.

Poslednji od nih, Kapiton je bio predložen za episkopa, pa je morao da dokaže svoju svetost tako što je ušao u peć, u vatru i iz nje izašao nepovređen.

- I postoja u plamenu oko jednoga časa, i bez ikakve povrede, ni na telu, ni na odelu, izađe zdrav. Tada svi povikaše: jedan je Bog, Bog hrišćanski, veliki i silni, koji sačuva služitelja svoga u peći ognjenoj! I krsti se ceo grad i sva okolina - kaže predanje.

Prema narodnim verovanjima danas se ne valja šiti, a valja se srediti kuća. Narod veruje i da ovi sveci mogu da učine čuda za one koji im se mole, pa se veruje da danas treba upaliti sveću i moliti za ostvarenje najveće želje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading