Saveti stručnjaka: Evo kako da objasnite DECI zašto ne smeju da izlaze iz kuće i šta je to koronavirus!

Autor: Republika

Vesti

15.03.2020

12:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Samoizolacija zahteva puno prilagođavanja, a posebno sa malom decom, koja još ne razumeju zašto ne mogu u park, na druženje s prijateljima. Evo što roditelji moraju imati na umu da bi im to olakšali.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Mnogi roditelji i deca našli su se u veoma neuobičajenoj situaciji tj. nalaze se na jednom novom emocionalnom, ali i organizacionom nivou zbog društvene krize koja je posledica širenja COVID-19 virusa u Europi. Ovo je normalno i očekivano i trebaće nekoliko dana da se svi prilagode novonastalim okolnostima.

O ovoj situaciji svakako je potrebno razgovarati s decom svih uzrasta, ističu psiholozi. 

Ponekad među roditeljima možemo čuti stav da su deca predškolskog uzrasta premala da sa njima razgovaramo "jer ionako ništa ne razumeju", a za starije tinejdžere "oni su veliki i onako sve znaju".  Takav pristup je potpuno pogrešan. Potrebno je u krugu  porodice otvoriti razgovor o situaciji i pružiti deci informacije, priliku za postavljanje pitanja kao i za podršku koju mogu pružiti primarno roditelji.

Objašnjenje je najvažnije

Deci je potrebno objasniti zašto pojačano pazimo na higijenu, a ne samo nametnuti pravilo iz straha i panike, a bez objašnjenja jer tada deca zapamte paniku i strah, a ne i razlog, odnosno objašnjenje. Dakle potrebno je reći da postoji virus koji se zove COVID-19 koji se brzo širi zbog čega pokušavamo sve što možemo da ga u tome sprečimo. Kako znamo da se širi preko ruku, kašljanja i kijanja potrebno je posebno paziti na pranje ruku i način na koji kašljemo i kijamo. 

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Na primer, deci predškolskog uzrasta na konkretan način treba pokazati zašto je važno držati se higijenskih preporuka. Npr. staviti u prskalicu za vodu boju kako bi se pokazalo koliko daleko kapljice mogu ići, ruke posuti šljokicama i prvo probati oprati vodom, a zatim sapunom i vodom 20 sekundi pa će deca videti razliku. Vrlo je važno da se deci na pravi način objasni što se događa, kako bi mogli razumeti koliko su stvari ozbiljne i zašto su ostala kod kuće. 

- Iskreno objasnite detetu to zašto ste kod kuće. Odgovarajte na pitanja što jednostavnije i razumljivije detetu, bez previše dramatizacije. Nemojte skrivati svoju anksioznost, jer deca to osećaju. Ako osetite da je dete zabrinuto, prihvatite to kao normalno i pokušajte da ga utešite.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Recite mu da se i vi bojite, najviše zato što je reč o novoj bolesti kod koje još ima nepoznanica, zagrlite dete i recite mu da ste uvereni da će biti sve u redu zato što se zajedno pridržavate pravila - savetuju stručnjaci.

Ne zaboravite na rutinu

- Stvorite nekakvu rutinu i držite je se što je više moguće. Deci je to potrebno, jer ih to umiruje, kao i većinu odraslih, uostalom. Dakle: naviknite dete na odlaske u krevet i ustajanje u isto vreme, kao i na obroke u određeno vreme i pobrinite se da se ta rutina održi. Ako je reč o školarcu, pobrinite se da usvoji neko vreme za učenje i da ga se pridržava.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Iskoristite vreme koje provodite zajedno kod kuće da ga uključite u neke svakodnevne obaveze. Čak i deca predškolsog uzrasta mogu, na primer, pomoći u prikupljanju veša koji treba oprati, ili u tome da ga slože nakon što se osušio. Dete predškolskod uzrasta može da vam pomogne oko čišćenja salate, može da postavi tanjire ili počisti mrvice nakon obroka i slično. Tako ćete izbeći to da većinu vremena gubi pred televizorom.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Dogovorite se kako će im izgledati dani kad ne idu u školu

  • Pitajte njih šta bi im pomoglo i trebalo da se osećaju mirnije, posebno ukoliko deo dana moraju provesti sami kod kuće i ako je to za njih relativno novo iskustvo
  • Dogovorite se kako ćete komunicirati ako ste vi na poslu
  • Napišite im brojeve telefona bliskih osoba koje mogu da pozovu ako se osećaju uznemireno, a sami su kod kuće
  • Dogovorite plan dana i dnevne rutine uzimajući u obzir njihove želje i potrebe, ali i obaveze poput učenja i domaćih zadataka
  • Posvetite deo dana prepričavanju toga kako je svima prošao dan, napravite zajednički porodični crtež, pesmicu, vic, vežbu dana

  • Mlađoj deci osigurajte dovoljno vremena i prostora za spontanu igru, a starijoj kontakte s vršnjacima putem društvenih mreža. Ovo je krizna i neuobičajena situacija i u redu je uvesti neka nova pravila ili prilagoditi već postojeća kako bi lakše prošli kroz ovu situaciju
  • Podstaknite decu da kontaktiraju sa vršnjacima na one načine koji su prikladni situaciji: skajp, poruke, online grupe i slično. Možete dati detetu i neku beležnicu u koju će beležiti i crtati sve ono što bi želeli da urade, ali trenutno ne mogu
  • Iskoristite vreme kod kuće za sve one stvari koje ste dugo želeli, ali ne stižete: izvadite društvenu igru koju ste već neko vreme hteli da naučite da igrate, skuvajte jelo za koje treba više vremena, pogledajte crtani koji je deci najdraži, slušajte priče za decu (ima ih na Jutjubu), naučite decu nešto što volite da radite, pričajte im o tome kako je bilo kada ste bili deca

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading