Jedinstveni IT obrazovni sistem u srcu Beograda

Autor: Republika

Vesti

16.03.2020

07:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da li ste se ikada zapitali kako izgleda obrazovanje prilagođeno potrebama novih generacija?

Foto: Promo foto

Viziju modernog obrazovanja imale su dve vodeće regionalne kompanije u oblastima obrazovanja i IT-ja – LINKgroup i Comtrade i u središte najvećeg IT centra na našim prostorima smestile Srednju školu za informacione tehnologije – ITHS i Visoku školu strukovnih studija za informacione tehnologije – ITS. Na taj način stvoreni su uslovi za napredno školovanje, kakvim se može pohvaliti malo koja ustanova u svetu.

Rezultat je najsavremenija i sveobuhvatna edukacija za buduće IT stručnjake, koja se sprovodi kroz devetogodišnji ciklus školovanja – četvorogodišnja Srednja škola za informacione tehnologije – ITHS, posle koje učenici školovanje nastavljaju na trogodišnjoj Visokoj školi strukovnih studija za informacione tehnologije, a zatim upisuju i dvogodišnje master studije na ITS-u i time zaokružuju svoje široko obrazovanje u najperspektivnijoj oblasti današnjice.

- Naša misija jeste da mlade ljude obrazujemo za IT poslove budućnosti, ali da im istovremeno pružamo i sve uslove za najkvalitetnije opšte obrazovanje. Kako bi to bilo ostvarivo, neophodno je imati pažljivo birani program koji se realizuje potpuno inovativnim metodama nastave - ističe Bojan Ristić, direktor ITS-a.

Kako izgleda školovanje u velikom tehnološkom centru

Kada je reč o obrazovanju, uvek se u prvi plan stavlja pitanje koliko su stečena znanja primenljiva u praksi. Na odgovor se uglavnom čeka do trenutka zaposlenja, kada se pokaže da li je nastava bila prilagođena stvarnim izazovima na poslu.

Međutim, na ITS-u i u ITHS-u situacija je potpuno drugačija. Na samo pedesetak metara od kabineta za nastavu rade vrhunski inženjeri Comtradea koji svakodnevno primenjuju baš ona znanja koja se prenose na časovima i stvaraju softverske i hardverske proizvode koji se koriste širom sveta. Učenici i studenti tako imaju priliku da iz prve ruke svedoče o primenljivosti svega što nauče i da svoja znanja lako isprobaju i u praksi.

Srednja škola za najbolje IT obrazovanje

Foto: Promo foto

Učenici ITHS-a imaju tu privilegiju da se njihov svakodnevni boravak u školi razlikuje od prosečnog dana njihovih vršnjaka u drugim školama.

Čitav školski kompleks ITHS-a sastoji se od nastavnih kabineta koji su potpuno prilagođeni potrebama učenika, opremljeni pametnim tablama, video-bimovima, školskim laptopovima za svakog učenika. Na raspolaganju su i tereni za fudbal, košarku i odbojku, kao i atletska staza.

Da budući IT stručnjak ne mora biti samo zaljubljenik u računare sa malo dodatnih interesovanja najbolje svedoče dostignuća učenika ITHS-a u najrazličitijim oblastima, od izrade aplikacija, humanitarne angažovanosti i jezika, preko sporta, do glume i zapaženih plasmana na takmičenjima iz brojnih predmeta.

Diploma ITHS-a otvara vrata svih fakulteta u zemlji i inostranstvu, a naročito su vredni znanje i iskustvo koje učenici sa sobom nose. Većina učenika bira pogodnost da nastavi školovanja na Visokoj školi strukovnih studija za informacione tehnologije – ITS, obrazovnoj instituciji koja je osnivač ove srednje škole.

Kombinacija studija, realnih IT projekata i odlične šanse za zaposlenje. Rezultat – Visoka škola sa čak 92,86% uspešnih i zaposlenih diplomaca

Foto: Promo foto

ITS su skroz drugačije studije od svih ostalih koje se mogu naći u regionu. Tokom njih studenti nose školske jakne, svi koriste tablete, a predavanja imaju u moderno opremljenim računarskim laboratorijama, gde uče na najsavremenijim kompjuterima i učestvuju u realnim projektima sa inženjerima iz Comtradea i tako se pripremaju za odlično plaćene poslove.

Studenti ITS-a imaju mogućnost da budu i deo Projektnog centra ITS-a, u kom već za vreme studiranja rade sa realnim klijentima, sa pravim resursima, na realnim zadacima i sa kompanijama koje će zaista usvojiti krajnji produkt.

Zbog svega toga, studenti ITS-a su izuzetno uspešni, čak 92,86% njih. Naime, na osnovu istraživanja koje ITS sprovodi na početku svake godine, 85,44% studenata ITS-a je odmah našlo posao u struci, a 7,42% je nastavilo usavršavanje na čuvenim fakultetima u zemlji i inostranstvu. Ono što izdvaja studente ITS-a je upravo to što se zaposle odmah nakon diplomiranja, a često i ranije, uz novčanu nadoknadu kakvu bi imali i u inostranstvu.

ITS već godinama sarađuje sa prestižnim inostranim kompanijama kao što su Microsoft i Adobe, a studenti mogu izabrati neki od programa koji će im osigurati uspešnu budućnost u najpopularnijim IT oblastima: Informacioni sistemi, Računarska multimedija, Elektronsko poslovanje i Informacione tehnologije.

Najbolje IT master studije u regionu

U okviru ITS-a pokrenute su i master studije za IT, koje su akreditovane. Dvogodišnje master studije pružaju široki spektar ekspertskih znanja iz informacionih tehnologija na celokupnom procesu projektovanja, izrade i implementacije softvera, što studentima omogućava da među najtraženijim stručnjacima današnjice, sa zvaničnom diplomom master strukovnog inženjera informacionih tehnologija.

- Analize tržišta pokazuju da je sve veća potražnja za IT stručnjacima koji imaju ekspertska znanja i zato su te pozicije veoma dobro plaćene. Takva napredna znanja na ovom masteru studenti dobijaju uz teorijsku i praktičnu nastavu, auditorne vežbe, laboratorijski rad, praktičan rad u realnom okruženju. Takođe se radi i na dosta istraživačkih radova, koji su deo realnih projekata - navodi Goran Radić, izvršni menadžer i profesor ITS-a.

Siguran put do najplaćenijih poslova u svetu

Foto: Promo foto

Ovakav sistem školovanja na ITS-u i u ITHS-u omogućava svima onima koji svoju budućnost vide u IT-ju da obavljaju veliki broj poslova iz ove oblasti.

Nakon završenog školovanja, oni karijeru mogu da razvijaju u nekoj od najtraženijih profesija bilo gde u svetu.

Neka od tih zanimanja su Big Data Engineer, Data Scientist, Cloud Software Engineer, Android Developer, Quality Manager, Data Miner, Design Project Manager, iOS Developer, 3D Scanning and Modeling Specialist i još mnogo drugih traženih profesija.

Dostignuća koja možete postići ovakvim školovanjem su mnogobrojna, a za više informacija posetite sajtove ustanova: www.its.edu.rs i www.iths.edu.rs.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading