Srbin zaražen koronavirusom nema temperaturu: Otkrivamo šta se dešava sa biznismenom iz Subotice!

Autor:

Vesti

07.03.2020

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Koronavirus je stigao u Srbiju. Kako je u petak saopšteno, prva osoba u našoj zemlji koja je bila pozitivna na testiranju je I. Đ. (43) iz Bačke Topole. On je prethodno boravio kod sestre u Mađarskoj, a nakon što je ona osetila simptome bolesti, javio se lekarima u Subotici. Odmah je smešten u izolaciju u tamošnju bolnicu.

RepublikaFoto: Printscreen/youtube.com
I. Đ. u izolaciji

I. Đ. je u međuvremenu sam sebe stavio u neku vrstu kućne izolacije, dok je decu poslao na salaš van Bačke Topole. Žena je ostala s njim i donosila mu hranu, ali mu se nije približavala.

I. Đ. je ugledni privrednik iz Bačke Topole i suvlasnik porodične firme koja se bavi obradom drveta za industriju nameštaja. Vest da je upravo on prvi zaražen munjevito je prostrujala gradićem na severu Vojvodine. Nadležne službe u Subotici odmah su počele da utvrđuju s kim je zaraženi čovek sve bio u kontaktu otkako se vratio iz Budimpešte.

Otac zaraženog L. Đ. potvrdio je ono što je saopšteno i na konferenciji za medije koju je u Beogradu sazvao ministar zdravlja Zlatibor Lončar - da se njegov sin oseća dobro, da su uslovi u izolaciji odlični i da gotovo i nema nikakvih zdravstvenih tegoba. On je jedno vreme imao temperaturu neznatno iznad normale - 37,4, međutim, u petak ujutru više uopšte nije imao povišenu temperaturu niti bilo koji drugi simptom.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ
Foto: Ilustracija

Zabranjene ekskurzije u inostranstvu

Ministar prosvete Mladen Šarčević za Srpski telegraf je potvrdio da je na snazi obustava ekskurzija u inostranstvo. Pre više od nedelju dana je izdata preporuka školama da se obustavi odlazak na ekskurziju u Italiju, a sada se ta obustava odnosi na sve zemlje.

- Mi smo u kući i trudimo se da što manje izlazimo - rekao je L. Đ.

Ministar Lončar objasnio je kako se I. Đ. najverovatnije zarazio.

RepublikaFoto: e-stock agency
Foto: Ilustracija

- Zaraženi muškarac u više navrata je boravio u Budimpešti, gde mu živi sestra, koja je imala respiratorne tegobe, temperaturu i sve znake koji su slični koronavirusu. Kada se vratio u Srbiju, osetio je tegobe, bio je odgovoran i samoizolovao se - rekao je Lončar.

Vanredno stanje u petak je bilo u firmi koja pripada I. Đ., a koja posluje već 25 godina. Panike, ipak, nije bilo. Niko od zaposlenih, kako nam je nezvanično rečeno, nije osetio nikakve tegobe, a posebno su nam istakli da gazda najmanje sedam dana nije bio na poslu niti su ga videli.

Šta kažu zvaničnici i lekari

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ

Predsednik Aleksandar Vučić

* Nema potrebe za panikom, nadležni organi rade svoj posao kako bi zaštitili zdravlje građana i o svemu će blagovremeno obaveštavati javnost. Srbija nije žarište krize, ali treba biti oprezan, svi građani u još većoj meri treba da povedu računa o sopstvenoj higijeni. Ponoviću da Srbija nije žarište krize i broj zaraženih će se, ukoliko se bude povećavao, povećavati za dva, tri, pet, deset slučajeva, a ne stotine i hiljade, kako se dešava u Kini, Južnoj Koreji, Iranu, Italiji.

RepublikaFoto: Tanjug/T. DROBNJAK

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar

* Država će obezbediti najbolju moguću terapiju za slučajeve koronavirusa kod kojih se bolest iskomplikuje. Uveravam građane Srbije da ćemo naći najbolje moguće rešenje i da mogu sa te strane da budu apsolutno smireni. Građani će dobiti terapiju za komplikovane slučajeve koja je dala najbolje rezultate u svetu

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Epidemiolog Predrag Kon

* Epidemiološke službe u našoj zemlji pripremljene su za novonastalu situaciju. Najvažnije je utvrditi s kim je sve zaraženi bio u kontaktu, da se te osobe stavljaju pod zdravstveni nadzor ili u karantin, zavisno od situacije.

RepublikaFoto: TV Pink/printscreen

Infektolog Mijomir Pelemiš

Ne bi trebalo da se plašimo, ali ima razloga za veći nivo opreznosti, moramo da budemo svesni da bolesnici mogu da budu prisutni među nama.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading