U znak sećanja na veliko stradanje: Otvorena izložba "Holokaust u Srbiji"

Autor: Tanjug, republika.rs

Vesti

02.03.2020

12:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izložba "Holokaust u Srbiji" otvorena je danas u Prvoj beogradskoj gimnaziji u organizaciji Centra za primenjenu istoriju.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Izložba "Holokausta u Srbiji"

Izložbu je otvorio direktor Prve beogradske gimnazije Aleksandar Andrejić i istoričar i direktor Centra za primenjenu istoriju Milovan Pisari.

Postavka je deo istraživačkog projekta o logorima za Jevreje i Rome u Srbiji za vreme Drugog svetskog rata kao mestima sećanja i o suočavanju sa antisemitizmom, radikalizmom i ekstremizmom koji su doveli do Holokausta.

Izložba je namenjena đacima osnovnih i srednjih škola u Srbiji, koji će se kroz arhivske dokumente, fotografije, novinske članke i prateće istorijske tekstove upoznati sa istorijom Roma i Jevreja u Srbiji pre Drugog svetskog rata, dešavanjima u Srbiji za vreme okupacije i prvim progonima Jevreja i Roma, mestima stradanja i logorima u Srbiji, ali i o otporu i spasavanju Jevreja i Roma od strane njihovih sunarodnika i komšija.

Između ostalog publika ima priliku da se podseti nekadašnjeg direktora Prve beogradske gimnazije Spasenija Price, koji je spasao učenika gimnazije jevrejskog porekla od sigurne smrti i za to dobio odlikovanje Pravednika među narodima.

Na izložbi je predstavljena i prateća publikacija o logorima za Jevreje i Rome u Srbiji, koja govori o mestima koja su za hiljade ljudi bila poslednje odredište pre smrti.

Dok su neka od njih obeležena i pretvorena u memorijale i muzeje, mnoge lokacije nemaju nikakva obeležja koja bi ukazala da su se tu nalazili koncentracioni logori.

Izložba će tokom 2020. godine biti predstavljena u Beogradu, Novom Bečeju, Boru, Trsteniku i Lazarevcu.

Projekat se realizuje uz podršku Ambasade SAD u Srbije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading