Za Adanju Polak vantelesna je hir

Autor: Jelena JOKANOVIĆ

Vesti

05.10.2017

20:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mira Adanja Polak, novinarka RTS, uvredila je stotine hiljada parova u Srbiji koji se muče da dobiju dete vantelesnom oplodnjom! Ona je u svojoj emisiji "Ekskluzivno - ko je otac" ovaj ozbiljan medicinski postupak nazvala modom i trendom. Pored toga, u sugestivnim pitanjima sagovorniku prof. dr Nebojši Radunoviću konstatovala je da žene ne mogu sigurno da znaju čiju spermu dobijaju prilikom veštačke oplodnje, a starije porodilje je ismejala pitanjem da li "u startu postaju zvezde".

RepublikaFoto: youtube.com/RTS Mira Adanja Polak Ekskluzivno - Zvanični kanal
Voditeljka šokirala parove bez dece

ZAMENILA TEZE

Iako je vantelesna oplodnja veoma skup i mukotrpan proces koji treba podneti i finansijski i psihički, Adanja Polak postavila je potpuno drugačiju tezu.

- U poslednje vreme izgleda kao da je veštačka oplodnja trend ili moda. Nemoguće da toliko mladih žena ne može da zatrudni, da li je to neki trend, imate li mišljenje o tome? - upitala je doktora Radunovića, koji je svojim odgovorom takođe iznenadio.

- S jedne strane ste u pravu, misle da im je to kraći put, da je lakše to tako uraditi. Desi se da nisu morale to sve da rade, uđu u ceo proces oplodnje, opuste se i odjednom dobiju dete - odgovorio je doktor.

To, međutim, nije jedini njen gaf na ovu ozbiljnu temu. U istom osuđujućem tonu prema ženama koje idu na vantelesnu konstatovala je da u stranim zemljama gde postoje donori sperme postoje i katalozi iz kojih se biraju davaoci. Potom je sagovornicu koja je tako dobila bebu pitala da li je namerno izabrala Skandinavca zbog svetle puti deteta, da li je nekada bila zaljubljena i da li je želela da ima dete sa muškarcem koga je volela.

NISMO MI STARLETE

Iznenađeno ovakvim predstavljanjem osetljive društvene teme, udruženje parova u borbi za potomstvo Šansa za roditeljstvo uputilo je otvoreno pismo Miri Adanji Polak. U njemu, između ostalog, upozoravaju novinarku da žene i muškarce koji se očajno bore da dođu do potomstva ne svrstava na nivo starleta, i to javno, na nacionalnoj frekvenciji.

- To je sramno. Trebalo bi da zna koliko ima samo mladih parova koji ne mogu da ostvare trudnoću bez vantelesne oplodnje i da to nije hir! Uzroci su različiti, ali je njima neophodan ovakav proces, to nikako nije pomodarstvo. I nije vantelesna oplodnja proces samo za starije gospođe, koje Adanja Polak predstavlja u emisiji. I ko je taj ko će da odredi kada je ženi vreme da rađa? Vreme joj je kad ona želi. Ustavno je pravo svake žene da bude majka - kaže za Srpski telegraf Sandra Jovanović iz udruženja Šansa za roditeljstvo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading