Sutra je Svetski dan socijalne pravde

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

19.02.2020

16:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U svetu se sutra obeležava Dan socijalne pravde, a zaštitnik građana Zoran Pašalić u saopštenju za medije upozorava da u Srbiji, prema poslednjim dostupnim istraživanjima oko pola miliona ljudi, odnosno oko sedam odsto stanovništva ne može da zadovolji osnovne egzistencijalne potrebe.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija


Riziku od siromaštva, kako kaže, najviše su izloženi mlađi od 18 godina, a porodice sa troje ili više izdržavane dece, stariji, bolesni i nezaposleni često su u posebno teškom položaju, zbog čega je pitanje siromaštva i dalje od izuzetnog značaja.

Uprkos merama štednje, mere socijalne politike moraju uključivati dalju podršku deci, mladima i starijima, jačanje prava u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite, ulaganje u obrazovanje i zapošljavanje, poručio je zaštitnik građana Zoran Pašalić u saopštenju koje je dostavio medijima a povodom Svetskog dana socijalne pravde.

On je naveo i da je važno da kao društvo podstičemo solidarnost i odgovornost prema onima koji su najugroženiji i koji bez pomoći šire društvene zajednice ne mogu rešiti svoje osnovne egzistencijalne probleme.

"Da na tome moramo raditi upozorava niz teških situacija, čiji smo bili svedoci, a u kojima često izostaje očekivana reakcija najbliže, lokalne zajednice, uprkos očiglednim problemima sa kojima se pred očima zajednice suočavaju čak i deca, stariji ili bolesni. Naša je dužnost da u svojoj sredini razvijamo odnose razumevanja i spremnosti da pomognemo, jer je između ostalog, i to deo izgradnje pravednog i humanog društva, za koje se načelno i uvek zalažemo", poručio je Pašalić.

Podsetio je da socijalna pravda obezbeđuje jednake šanse pojedincima za napredak i razvoj i poštuje različitosti svake vrste, temelji se na beskompromisnom poštovanju ljudskih i manjinskih prava i odlučnoj borbi u iskorenjivanju i smanjivanju siromaštva, nejednakosti i nasilja.

Svetski dan socijalne pravde odlukom generalne skupštine Ujedinjenih nacija obeležava se 20. februara, kako bi na poseban način bili istaknuti globalni problemi siromaštva, socijalne i ekonomske isključenosti i nezaposlenosti na nivou svetske populacije.


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading