Tomašević: Velika Britanija zločine nad Srbima gura pod tepih

Autor: rtrs.tv, republika.rs

Vesti

16.02.2020

11:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktorka londonske Fondacije za sećanje na Jasenovac i Holokaust Dragana Tomašević izjavila je da se u engleskim medijima događaji u Srebrenici prikazuju kao "najgnusniji zločin na evropskoj teritoriji poslije 1945. godine", dok se uopšte ne pominju hrvatska operacija "Oluja" i pogrom koji su počinile muslimanske snage nad Srbima u Bratuncu i Podrinju.

Foto:Ilustracija

- Dan sećanja na žrtve Holokausta u Londonu obuhvata i sve genocide posle Drugog svetskog rata, a na centralnoj komemoraciji ovog 27. januara, nažalost, nisu pomenute srpske žrtve ustaškog genocida, ali su zato pominjani Srbi koji su počinili "genocid" u Srebrenici - rekla je Tomaševićeva

Tomaševićeva, koja je 7. februara u Londonu organizovala obeležavanje Dana sećanja na srpske žrtve ustaškog zločina u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, istakla je da je srpskoj dijaspori sve teže da se nosi sa ovim vidom diskriminacije i sve veće srbofobije na Zapadu u medijima, ali i školskoj lektiri.

Ističući da mala i samonikla udruženja, poput ove fondacije, nisu u stanju da se nose sa ovim problemima, bez institucionalne pomoći, Tomaševićeva je predložila da se prekopira matrica Jevreja i Jermena, koji su stvorili veoma solidnu konstrukciju za očuvanje kulture sećanja.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- Za početak država bi mogla da osnuje instituciju za prikupljanje, arhiviranje, prikazivanje, istraživanje i edukovanje, koja bi bila na državnom budžetu i nezavisna od bilo koje vladajuće stranke i političke vlasti - rekla je Tomaševićeva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading