Ruske službe: Vladika Grigorije je američki čovek, veza mu bila Morin Kormak!

Autor: E. S. T.

Vesti

11.02.2020

07:07

U dokumentima ruskih obaveštajaca koja je nedavno ekskluzivno objavljivao Srpski telegraf, a tiču se saradnje CIA sa srpskim crkvenim velikodostojnicima, pominje se Grigorijevo ime kao deo manje grupe vladika okupljene oko mitropolita Amfilohija. U tim papirima potenciraju se njegove bliske veze s Amerikancima, preko doskorašnje ambasadorke u BiH Morin Kormak, kao i kontakti sa pojedinim opozicionarima u Srbiji.

Tanjug/D. GOLL, youtube.com/FACE HD TV
Vladika Grigorije i Morin Kormak

Prema ovim izvorima, kontakte sa američkim obaveštajnim faktorom Grigorije je uspostavio preko sadašnjeg episkopa istočnoameričkog Irineja Dobrijevića, za koga se tvrdi da je blizak američkoj administraciji, a istovremeno i eksponent Amfilohijevog uticaja. Isti dokumenti potvrđuju da je Grigorije u kontaktu sa izraelskim državljaninom Samuelom Aviatarom, inače penzionisanim obaveštajcem Mosada, koji je bratska služba CIA.

CIA sarađivala sa Vaseljenskom patrijaršijom

Evo kako to rade zapadne službe i kako utiču na događaje (ponajviše kadrovske) unutar samostalnih crkvi. CIA je objavila deo dokumenata o vezama sa vaseljenskim patrijarhom Atinagorom, što predstavlja pokazni slučaj, mada iz ne tako bliskih vremena, kako deluju zapadne agenture na visokopozicionirane crkvene strukture.

- Odavno nije tajna da je postavljanje Atinagore na mesto vaseljenskog patrijarha bilo organizovano ili barem održano uz pomoć vlade SAD. Teško je pisati o tome kao o istoriji jer se tempirana bomba u ovakvim stvarima drži u tajnosti. Međutim, ponekad nešto procuri - navodi se u saopštenju društva pravoslavne hrišćanske istorije Ortodoks histori.

Ovde se ističe da je vaseljenski patrijarh Atinagora, od izbora na to mesto 1948, bio dragoceni resurs za američku obaveštajnu službu, sugerišući da su sa CIA sarađivali i albanski episkop Fan Noli i srpski episkop Dionisije Milivojević.

Komentari (13)

Loading
tale

11.02.2020 09:17

svako ko radi u interesu Srbije je dobro došao,a ostali...što dalje

Gorica

11.02.2020 09:22

CIA i crkva ??? Kakva veza, još kad im se doda i SzS, miks boli glava !

DANA

11.02.2020 09:40

Vladika treba da propoveda veru a ne da se bavi politikom

Mrmot

11.02.2020 10:02

Sveštenici i vladike se ne bi trebali baviti politikom. SPC bi morala da reaguje i jasno kaže svoj stav.