Skandal na SBB-u: Lažne gatare pljačkaju unesrećene i bolesne

Autor:

Vesti

10.12.2019

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Promovišu vidovnjake i vračare na TV i nikom ništa! Iako je po zakonu to zabranjeno u Srbiji, kablovski operater SBB na novoj bosanskoj O televiziji iza ponoći pušta u program sektaške rituale koje izvode razni astrolozi i tumači tarota. Reč je o opskurnoj emisiji "Astro zona", koja se emituje svakog vikenda i u kojoj se gledaoci javljaju kako bi našli slamku spasa za probleme. Naravno, svaki poziv košta papreno, kao i usluge, a "pomoć" se može tražiti iz bilo kog dela Evrope.

Foto: Printscreen
Skandalozne emisije na kablovskoj SBB

PAPRENE USLUGE

U programu koji traje dva sata vidovnjakinje vrte visak, obmotavaju crveni konac oko zarđalih eksera, polivaju sekiru medom, a sve u službi navodne dobrobiti onog koji ih je pozvao. I ovo nije sve jer gatarski šou tek predstoji kada se u ritual uživo uključe svi koji su trenutno zauzeli linije kako bi im sagovornica skinula čini sa siromaštva. Naivni gledaoci i ne slute da im svaki poziv duboko ulazi u džep.

- Vidim da ste u agoniji, nigde novca nema, ni dinara belog. Šta ste dosada čekali, sad kada vam je sve u životu propalo. Urađena vam je crna magija, a ova agonija traje kod vas već 17 meseci, otkad je vaša žena Sonja abortirala vaše dete i tako vas proklela - pričala je ona uz kolutanje očima i pokazivanje beonjača, valjda da bi scena bila što realnija.

Iako je promocija vračara i vidovnjaka zabranjena kod nas, u pokušaju da saznamo ko je nadležan za konkretan slučaj, došli smo u ćorsokak - zakon postoji, ali ne znamo ko bi trebalo da ga sprovodi.

Nadležni tvrde da su im, kad je reč o slučaju sa SBB i O TV, ruke vezane jer se program emituje iz BiH.

 

ZARĐALE EKSERE VEŽU CRVENIM KONCEM

Foto: Printscreen

Bosanska televizija O nastala je u kuhinji sarajevskih novina Oslobođenje. Sa emitovanjem su počeli 25. novembra 2019. i reklamiraju se kao moderna i dinamična televizija iako "Astro zona" vraća u mračne devedesete, kada su na malim ekranima carevali brojni magovi, astrolozi, vidovnjaci, vračare...

U emisiji se pojavljuje Valentina, koja obmotava crveni konac na dva zarđala eksera zabodena u dasku, druga žena mlati viskom, dok treća kao sredstvo za rad koristi hvatač snova.

Razgovor najčešće započinju pričom o crnoj magiji, pa uz jezivo kolutanje očima mame lakoverne ljude ubeđujući ih da će im pomoći i s njihovih pleća skinuti nesreću, a sve to debelo naplaćuju.

- Regulatorno telo za elektronske medije (REM) ima ingerencije samo nad televizijama kojima je izdao dozvolu za rad. Kablovski operateri, pa ni SBB, nisu u našoj nadležnosti. Nemamo načina da ih kaznimo, ostaje nam samo da se nadamo da će regulatorno telo u BiH reagovati. Međutim, to je malo verovatno jer je njihov zakon liberalniji i to dozvoljava. Zato su se srpski vidovnjaci preselili u BiH, gde rade ovakve emisije - objašnjava Aleksandra Janković, član Saveta REM.

Po zakonu, SBB kao kablovski operater je u nadležnosti Republičke agencije za elektronske komunikacije (RATEL), ali ni oni, kako tvrde, ne kontrolišu sadržaj emitovanog programa, već reaguju samo ako postoje tehničke smetnje.

Da se ovako nešto desilo na srpskoj televiziji, REM bi trebalo da podnese prekršajnu prijavu i sud bi odredio visinu kazne koja može da bude novčana ili čak zabrana emitovanja.

Međutim, Jakša Šćekić, poznavalac pravila u elektronskim medijima, tvrdi da u praksi ipak postoje mehanizmi da se to spreči, čak i kada se emisija emituje iz druge države.

CENOVNIK ZA POZIVE

* Srbija 120 dinara

* Slovenija 1,99 evra

* Nemačka 2,99 evra

* Austrija 2,16 evra

* Švajcarska 3,5 franaka

NEK ZACRNE EKRAN

- Obaveza kablovskog operatera je da, kad dođe takva emisija, zacrni ekran. Ista stvar je i oko, recimo, prava za prenos sportskih utakmica koje najčešće kupuju velike medijske kuće. U takvim situacijama kablovski operater ne sme da emituje utakmicu. Bilo koji operater na čijem kanalu ide emisija koja krši zakon zemlje u kojoj se prikazuje mora da zatamni ekran - objašnjava Šćekić.

Tim povodom poslali smo pitanja i SBB, ali do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading