Za tri dana počinje božićni post, a da li nas očekuju veće cene ribe?

Autor: Novosti, Republika

Vesti

25.11.2019

13:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za tri dana, 28. novembra, počinje veliki božićni post, a u žiži interesovanja potrošača biće - riba, namirnica koja i nije baš česta na trpezama srpskih porodica. Trgovci obećavaju da neće iskoristiti priliku i povećavati cene do 7. januara, dokle post i traje, najavljuju i akcijske popuste, a iz Ministarstva poljoprivrede upozoravaju da se riba kupuje isključivo u registrovanim objektima, jer je na tim mestima apsolutno ispravna.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prodavci kažu da se najviše traže šaran i pastrmka, a od morske ribe brancin, orada i fileti lososa.

- Prodaja je već porasla, a tek očekujemo intenzivan promet - kaže prodavac iz jedne ribarnice, ali dodaje da su neke vrste ribe pojeftinile i da se očekuje još akcija tokom trajanja posta.

Šaran i pastrmka se uglavnom svuda prodaju od 420 do 500 dinara. Sveže šnicle soma, orada i brancin su skuplji i njihova cena u ribarnicama se kreće od 1.000 do 1.200 dinara za kilogram, dok se u trgovinskim lancima na akciji ova morska riba može naći od 780 do 830 dinara. Najskuplji je losos, čiji fileti koštaju oko 2.000 dinara.

- Cene ribe u velikim marketima su na nivou prošlogodišnjih.  Kao i za vreme svakog posta i tokom ovog biće akcije na ovim artiklima - najavljuju iz velikih trgovinskih lanaca.

Kako prepoznati lošu ribu

Sveža riba ima specifičan miris, koji ne sme biti neprijatan. Kupci treba da obrate pažnju na izgled. Škrge treba da budu vlažne i jasno crvene, a koža sjajna, klizava i vlažna. Ispravno meso ribe je čvrsto. To se vidi kada se pritisne prstima, a udubljenje nestane. Boja mesa zavisi od vrste.

Nebezbedna riba ima "upale" oči, neprozirnu rožnjaču, osušene škrge izmenjene boje, nesvojstvenog i intenzivnog mirisa.

Kupci strahuju zbog pangazijusa, koji se još naziva i "vijetnamski som" i spada u ribu nižeg kvaliteta, a njegovo meso često može da sadrži opasne supstance. Iz Ministarstva ukazuju da ova vrsta podleže oštroj veterinarsko-sanitarnoj kontroli, a naročito se ispituje prisustvo ostataka nebezbednih materija, bakterija i teških metala.

- Na preseku pangazijus izgleda kao oslić, ali je manji i nije poput "krmenadli" ovalnog oblika, kao meso soma - objašnjavaju u Ministarstvu. - Razlika je jasna kada je riba cela. Pangazijus je više sive boje, nema pločast prednji deo glave, već uži, podseća više na šarana i ima oblo telo. Som je smeđe boje i vretenaste je građe.

Iz trgovina poručuju da su u njihovim prodajnim objektima cene ribe stabilne, a u odnosu na prethodnu godinu su i niže. Ističu da su potrošači navikli da ih tokom božićnog posta očekuju pristupačne cene, te najavljuju da će i ovoga puta biti popusta.

Mnogi nemaju vremena, pa se odlučuju da kupe već spremljenu ribu. Većina ribarnica nudi i uslužno pečenje ili prženje, ali za to je potrebno izdvojiti nešto više novca.

U Ministarstvu poljoprivrede, pojašnjavaju da je promet ove osetljive namirnice strogo kontrolisan.

- Morska riba se najviše uvozi iz zemalja EU, Španije, Norveške, Hrvatske, a iz Vijetnama i Kanade samo pod uslovom da potiče iz odobrenih objekata EU. Slatkovodnom ribom se tržište snabdeva uglavnom od domaćih uzgajivača i delom iz Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Rusije.

Inspekcija je u toku godine uništila 6.386 kilograma ribe i proizvoda od nje, uglavnom zbog promenjenih svojstava, nalaza parazita i povećanog nivoa histamina kod tune i skuše.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading