Sremski biser koji neguje kulturu

Autor: Republika

Vesti

29.10.2019

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kulturni život zauzima važno mesto u Rumi, a odvija se pod okriljem nekoliko ustanova kulture. U Kulturnom centru, Zavičajnom muzeju i Gradskoj biblioteci se redovno održavaju bioskopske i pozorišne predstave, koncerti, promocije knjiga, likovne izložbe, a deca se još u osnovnoj školi podstiču na učešće u raznim kulturnim manifestacijam.

RepublikaFoto: youtube.com/VlajkoRuma
OŠ "Dušan Jerković" u Rumi

Tako je nedavno izvođenjem japanske i srpske himne Srpskog pevačkog društva Ruma u Osnovnoj školi "Dušan Jerković" počelo obeležavanje Dana japanske kulture u Rumi. Dan japanske kulture organizovalo je Udruženje srpsko-japanskog prijateljstva "Srce Srema" Ruma.

Pripremajući se za manifestaciju, učenici škole su zajedno sa roditeljima i nastavnicima učestvovali u radionicama na kojima su izrađivali kokeši lutke, koje po japanskom verovanju deci donose sreću i štite kuću od zla. Učenici su se predstavili i izradom origami figurica od papira, haiku poezijom i likovnim radovima.

Osim Dušanove škole, predstavnici japanske ambasde posetili su i zen baštu koja je japanskim sredstvima pre nekoliko godina otvorena u susednoj školi "Veljko Dugošević".

-Veoma mi je drago što sam danas u poseti Rumi. Divna je prilika da vidim kako na lep način pokazujete svoju ljubav prema bogatoj kulturi i kulturnoj baštini Japana. Iskreno se nadam da ćete nastaviti da upoznajete našu kulturu, našu zemlju i da ćete na taj način biti most prijateljstva između Japana i Srbije - rekao je tom prilikomTecuja Cubota, savetnik u Ambasadi Japana u Republici Srbiji koji je prisustvovao ovom događaju. 

Stavovi izneti u ovom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove opštine Ruma

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading