Lepe vesti za vernike u Smederevskoj Palanci: Nastavlja se uspešna obnova manastira Pinosava

Autor:

Vesti

25.10.2019

15:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U dolini obrasloj gustom hrastovom šumom koja se zove Selište, nedaleko od sela Kusadak, nalazi se manastir posvećen svetom Arhangelu Gavrilu u narodu poznat i kao Pinosava. Ovo je jedini manastir na teritoriji opštine Smederevska Palanka. Predanje kaže da je na ovom mestu postojao zavetni hrast oko kojeg su se okupljani meštani i molili se bogu. Na mestu hrasta u 14. veku podignut je hram od pruća i blata, a potom sagrđen manastir.

RepublikaFoto: facebook.com/Manastir sv. Arhangela Gavrila - Pinosava, Kusadak
Manastir Pinosava

Legenda kaže da su se srpski vojnici iz smederevskog kraja pre odlaska na Kosovo polje 1389. okupili u ovom manastiru i u njemu pričestili pre krvave bitke sa Turcima iz koje se mnogi nisu vratili. U porti crkve i danas se nalaze tri hrasta ogromnih stabala. Najveći od njih zove Karađorđev hrast, u čast vođe Prvog srpskog ustanka.

Zahvaljujući donatorima nastavljena je obnova ovog zdanja. Asfaltiran je put do svetinje, a pre nekoliko dana episkop šumadijski Jovan osveštao je nove krstove i kupolu, kao i ručno duborezani hrastovi ikonostas sa novim i prelepim pozlaćenim ikonama za Zimsku kapelu ove drevne jaseničke svetinje.

Nova kupola i krstovi uspešno su podignuti i ugrađeni na manastirski zvonik i oltarski deo hrama.

Posebnu zahvalnost Manastir Pinosava duguje svim priložnicima i dobrotvorima, na prvom mestu Vladi Republike Srbije i Skupštini Opštini Smederevska Palanka.

Stavovi izneti u medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove grada Smederevska palanka

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading