Evo šta će taksisti dobiti od države posle 12 dana protesta

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

16.10.2019

22:00

Subvencije koje bi beogradski taksisti trebalo da dobiju od države nakon odluke da višednevnu prekinu blokadu grada odnose se na "novčanu pomoć koju će taksisti moći da iskoriste za kupovinu vozila".

ST/V. LUKIĆ
Taksi protesti u Beogradu

- Za sada nije poznat precizan iznos, ali je dogovoreno da bi država svakom taksisti dala po nekoliko hiljada evra tako što bi novac uplatila prodavcu vozila koga odaberu taksisti - kaže naš izvor iz redova taksi udruženja.

Posle dvanaest dana blokade centra Beograda taksisti juče su okončali protest i to nakon razgovora sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Vučić je nakon sastanka, rekao da će taksisti dobiti suvbvencije države, ali nije precizirao o kakavim subvencijama je reč.

Naš sagovornik, međutim, dodaje i da država zauzvrat od taksista traži ispunjenje nekoliko uslova.

- Dva ključna uslova za dobijanje subvencije su da je taksi prevoznik registrovan i da nema dugovanja prema državi. Uslova će sigurno biti još , poput recimo, da se taksi delatnošću bavite određeno vreme, ali konačna lista tek treba da bude definisana - kaže naš izvor.

Podsetimo, Aleksandar Bjelić, jedan od predstavnika taksista rekao je juče da je tokom tokom sastanka u Predsedništvu država već počela da sprovodi zakon i pre njihovog dogovora, kao i da je predsednik Vučić obećao subvencije države kako bi taksi služba bila unapređena.

Tanjug/Predsedništvo Srbije
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče postigao dogovor sa taksistima

Vučić je juče kazao da je za građane najvažnije da je "proces odblokiran".

- Razgovarao sam s ljudima, molio ih već danima indirektno, a danas i direktno (da ne blokiraju Beograd), i hvala im na razumevanju. Nama ostaje težak posao, znate svi o čemu se tu radi. Taksisti su potpuno posvećeni unapređenju svoje službe, tome da njihova usluga bude na najvišem nivou, a država je spremna da im ponudi subvencije za to - kazao je predsednik Srbije.

U Beogradu, inače, ima oko 6.500 taksista, a u Novom Sadu oko 1.200.

Mnogi taksisti nisu se slagali sa prekidom protesta. Blokade su branili rečima "izdaja, izdaja" a nije izostala ni svađa taksista.

Komentari (4)

Loading
alex

17.10.2019 07:31

Super ali to ce dobiti samo oni iz glavnog grada dok cemo mi iz unutrasnjosti mozda dobiti jedno veliko nista jer mi ne zivimo u istoj drzavi. Kupim svoje prnje i odoh i ja preko gde se moze . Muka mi je od svih ovih na vlasti a i od opozicije.

Milan

17.10.2019 08:35

Monopolistima ne dajte ništa. Duguju porez a već im jednom oprošten porez.

Mafi

17.10.2019 12:48

Taksisti su mafija koja dobija hiljade evra na poklon. A mi penzioneri dobićemo 40 evra milostinje. Kupujemo hleb od juče i nemamo para za lekove.