Međunarodni dan pismenosti: Knjige gube bitku sa računarima i pametnim telefonima?

Autor: Republika

Vesti

08.09.2019

05:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kao i svakog 8. septembra, Srbija danas obeležava Međunarodni dan pismenosti sa ciljem da podstakne razvoj pismenosti i čitanja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ono što obeležava ovaj dan jesu brojne akcije biblioteka širom Srbije tokom kojih zaposleni u njima pokušavaju da privuku nove članove velikim sniženjima članarina, poklanjanjem knjiga i mnogim drugim zanimljivim sadržajima.

Svake godine, na ovaj dan pominju se poražavajući podaci koji pokazuju da knjige ne mogu da se izbore sa računarima i pametnim telefonima, a to se dalje odražava na vokabular mladih i na njihovo poznavanje književnosti, istorije i kulture naše zemlje.

Međunarodni dan pismenosti, koji se obeležava 8. septembra, prilika je da se ukaže na alarmantne podatke da je više od 900 miliona svetskog stanovništva nepismeno, a da u Srbiji ima oko 1.350.000 osoba bez dana škole ili sa nekoliko razreda osnovne škole.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

UNESCO je 17. novembra 1965., proglasio 8. septembar Međunarodnim danom pismenosti. Ovaj praznik prvi put je obeležen 1966. Njegov cilj je da se istakne važnost pismenosti za pojedince, zajednice i društva.

Svake godine na ovaj dan UNESCO podseća međunarodnu zajednicu na status pismenosti i obrazovanja odraslih na globalnom nivou. Proslave se održavaju širom sveta. Nosioci aktivnosti su obrazovne i kulturne ustanove, škole i biblioteke prvenstveno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading