Evo ko je zaslužan za pojavu mafije u Srbiji

Autor: Kurir, Republika

Vesti

30.08.2019

16:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kriminolog Dobrivoje Radovanović ocenio je da je organizovani kriminal u Srbiji počeo devedesetih godina prošlog veka i to presudnom zaslugom Državne bezbednosti, odnosno političara i policije.

RepublikaFoto: Medija centar Beograd
Dobrivoje Radovanović

- Politika je imala ličnih interesa da se stvori organizovani kriminal, jer joj on omogućava enormno bogaćenje za kratko vreme, a Državna bezbednost je to radila po naređenju političara u Srbiji. Pozvala je sve naše poznate ljude iz podzemlja koji su boravili van zemlje da se vrate u zemlju - kaže on.

Prema njegovim rečima, ti kriminalci su korišćeni kao paravojska na ratištima širom tadašnje Jugoslavije.

- Otimanje stare devizne štednje, prenos novca na Kipar ili neke druge destinacije tipični su potezi organizovanog kriminala. Dakle, postoji dokazani materijalni interes političara i postoji dokazani interes za korišćenje organizovanog kriminala za ratove, lokalne ratove koji su tada vođeni u Srbiji ili oko Srbije - priča Radovanović.

Dodaje da zbog zamaha organizovanog kriminala najviše trpe obični ljudi.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Potrebno je izgraditi sistem, ali za to je potrebno najmanje od pet do 10 godina - kaže Radovanović.

On je izneo i zabrinjavajuće podatke o upotrebi droge među mladima.

- U adolescentskoj populaciji, ili učeničkoj srednjoškolskoj, u Beogradu dvadeset odsto dece uzima drogu, što je jako visok procenat. Pre pet-šest godina to je bilo deset odsto, pa sad vidite kojom brzinom raste. Tragedija je još veća u tome što četrnaest odsto njih diluje drogu - upozorava on.

Radovanović je profesor psihologije kriminala i nekadašnji direktor Instituta za kriminološka istraživanja.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading