Španci potvrdili, nalazi pozitivni: Svinjska kuga stigla u Srbiju

Autor: Telegraf, Republika

Vesti

13.08.2019

13:36 >> 13:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rezulati iz Madrida potvrdili su da je afrička kuga, opasna bolest svinja prisutna u Srbiji.

RepublikaFoto: youtube.com/Uros Davidovic
Foto: Ilustracija

Srbija je već nekoliko dana pod sumnjom Svetske organizacije za zdravlje životinja da se u jednom regionu pojavila afrička kuga svinja.

Laboratorijski nalazi, kojistigli danas iz Madrida, potvrdili su da su uginule i eutanazirane svinje iz okoline Mladenovca, bile zaražene afričkom kugom.

Ministar Nedimović potvrdio da se afrička kuga pojavila u Srbiji

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Branisalv Nedimović

U Srbiji se pojavila afrička kuga svinja i to u okolini Mladenovca, a to su potvrdili rezultati laboratorije iz Madrida, izjavio je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i nagasio da su preduzete sve preventivne mere za sprečavanje širenja tog virusa.

Precizirao je da se taj virus, za koji ne postoji vakcina kao preventiva, pojavio na tri tačke u tri sela u okolini Mladenovca i da je danas doneto rešenje o proglašenju zaraženog područja oko Mladenovca u poluprečniku od tri kilometra.

- Nažalost, posle dve godine koliko smo borili da afrička kuga svinja ne dođe u Srbiju, sada mogu da povtrvdim da mi, na osnovu rezultata laboratorije iz Madrida, imamo potvrđenu afričku kugu svinja na tri tačke u tri sela u okolini Mladenovca - rekao je Nedimović.

Problem sa afričkom kugom svinja predstavlja to što su simptomi slični sa još desetak bolesti. Takođe, za ovu bolest svinja ne postoji vakcina te se kod prvih sumnji pribegava eutanaziji životnja, javljaju iz Ministarstva poljoprivrede.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading