Država prelomila! Srpski telegraf otkriva: Vojni rok obavezan već od iduće godine!

Autor: Dragana PETROVIĆ

Vesti

16.07.2019

05:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Devet godina nakon što je odlukom Skupštine Srbije ukinuto obavezno služenje vojnog roka za muškarce od 18 do 26 godina, naša država spremna je da ponovo uvede tu obavezu i to, prema saznanjima Srpskog telegrafa, najverovatnije već od iduće godine.

RepublikaFoto: Tanjug/J. MAMULA
Foto: Ilustracija

O ovom se diskutuje već godinu dana, tačnije od kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio mogućnost povratka obaveznog služenja vojnog roka. I dok javnost različito reaguje, vojni analitičari i stručnjaci nemaju dileme, oni su za to da država propiše obavezu služenja vojske.

- Srbiji nedostaje vojska, profesionalni vojnici sada već imaju više od 30 godina i ne mogu fizički da odgovore na sve zadatke. Osim toga, po mom mišljenju, Srbiji nedostaje obučena rezervna vojska i ratna armija. U svim dosadašnjim sukobima se pokazalo da su vojnici koji su odslužili vojni rok najbolji ratnici - kaže za Srpski telegraf vojni analitičar Miroslav Lazanski. On ističe da će Srbija verovatno zadržati kombinovani sistem, deo će činiti profesionalni vojnici, deo vojnici po ugovoru, a deo vojska koja služi obavezan vojni rok.

Aleksandar Radić jedan je od najglasnijih zagovornika vraćanja obaveznog vojnog roka, ali on ističe da treba pronaći adekvatan model koji će odgovarati i Srbiji i vremenu u kome živimo.

2010. ukinuto obavezno služenje vojnog roka u Srbiji

- Mi nemamo ni para ni uslova da se to radi kao nekada, dok je postojao JNA. Ja se zalažem za obavezan vojni rok, ali ne za sve, nego samo za određeni broj ljudi. Da pojasnim, niko nikoga ne može na silu da natera da ide u vojsku, ali momci koji bi dobrovoljno pristali da služe vojni rok ne bi radili marginalne poslove kao do sada (čišćenje dvorišta oko vojnih zgrada), već bi na obuci zaista i naučili nešto - kaže ovaj vojni analitičar. Radić ističe da je izuzetno važna podrška medija i javnosti kako bi mladi ljudi koji budu služili vojni rok bili ponosni na to, a ne da vojsku doživljavaju kao izgubljeno vreme.

RepublikaFoto: Tanjug/J. MAMULA
Foto: Ilustracija

Norveški model

Još uvek nije odlučeno koji model služenja obaveznog vojnog roka bi se primenjivao u Srbiji. Radić smatra da je za nas najbolji norveški model, po kome vojni rok traje od šest do osam meseci, podeljen u tri faze:

  • Tri meseca individualne obuke
  • Tri meseca kolektivne obuke
  • Dva meseca obuke vojnik može da sprovede kada mu to odgovara

Po Radićevim rečima, ukoliko se ponovo uvede obavezno služenje vojnog roka, to bi se, po važećem zakonu, odnosilo na mladiće starosti između 18 i 26 godina. Nema retroaktivnog pozivanja, a oni muškarci koji nisu služili vojni rok imali bi obavezu da prođu skraćenu obuku za rezervni sastav.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Aleksandar Vučić

Vučić: Vojsku jačamo da se branimo

Poslednjih godina vojno pitanje je među najznačajnijim za Srbiju. Ovo pitanje našlo se na dnevnom redu jučerašnjeg sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i francuskog kolege Emanuela Makrona u Beogradu. Od 20 potpisanih sporazuma između dve zemlje, pet je iz oblasti naoružanja i vojne opreme, a Srbija kupuje od Francuske najmodernije rakete mistral, kao i radarski i elektronski sistemi za vazduhoplovstvo.

- Vojsku jačamo da se branimo. Mistralima čuvamo nebo od bombardera od 50 do 6.000 metara - rekao je predsednik Vučić u emisiji "Hit tvit" na RTV Pinku.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading