Skidajte se goli, ali u vodu ne ulazite! Ovo su sve zabrane na Adi Ciganliji, ako ih prekršite vrlo lako možete da završite na dnu kupališta!

Autor: telegraf.rs, Republika

Vesti

01.07.2019

20:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nudistička plaža na Adi ciganliji prava je "siva zona" u koju zalaze samo oni koje nije stid da skinu sve sa sebe.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Ada Ciganlija

Oni u delu plaže koji je posebno označen i ograđen imaju svu slobodu da uživaju u prirodi... Ali osim njih, tu se ne usuđuju da bez preke potrebe zađu ni spasioci, ni policajci.

Ono što se ne zna je da je ova nudistička plaža praktično divlja. Možda je u redu da se na njoj skinete goli, ali da se kupate, to nipošto nije dozvoljeno. Zapravo, nudistički deo jednostavno nije plaža, ali golaće po nekom nepisanom pravilu niko ne dira.

Zašto je kupanje na nudističkoj plaži zabranjeno, iz JP "Ada Ciganlija" nismo dobili konkretan odgovor. Uređena je cela Makiška strana za kupače, ali ovo parče nudističke obale ostalo je kao siva zona...

Izgleda da uprava i nudisti nemaju zajednički jezik, ali ne žele ni jedni drugima da se mešaju u "posao". Sve dok se ne desi tragedija, a ove godine zabeležene su već dve. Dva muškarca utopila su se za 15 dana.

- Zabrana kupanja važi na svim delovima kupališta na kojima ne postoji plažna ograda. Nezvanična nudistička plaža se nalazi u delu jezera u kome ne postoji odgovarajuća infrastruktura koja može da obezbedi bezbedno kupanje, prilaz za vozila hitne pomoći je prilično težak, ne postoji mogućnost obezbeđivanja spasilačkom službom s obzirom na to da se radi o nudističkoj plaži. Znak za zabranu kupanja postoji na kraju dela koji je obeležen za kupanje i na njemu piše da se sve aktivnosti u vodi nakon pomenute zone realizuju na sopstvenu odgovornost - objašnjavaju u JP "Ada Ciganlija".

  • PREPLIVAVANJE IZUZETNO OPASNO

Mnogi plivači koji smatraju da su iskusni, odlučuju se da preplivaju jezero. Sumnja se da je upravo to činio i utopljenik čije je telo isplivalo jutros.

- Jezero je široko između 250 i 300 metara i za takv poduhvat je potrebno izuzetno znanje plivanja, kao i vrhunska fizička pripremljenost. Takođe, preplivavanjem jezera izlazi se iz zona obeleženih za kupanje, što nije dozvoljeno. Takođe, imajući u vidu udaljenost potencijalnog davljenika produžava se vreme reakcije spasilačke službe, što može dovesti do nastanka nesagledivih posledica - upozoravaju u "Adi Ciganliji".

  • OVE GODINE 16 INTERVENCIJA

Tokom ove godine bilo je ukupno 16 spasilačkih intervencija u kojima je sigurno da bi doslo do fatalnog ishoda da spasioci nisu reagovali. 14 od 16 pomenutih intervencija dogodile su se u zonama koje nisu previđene za kupanje, isključivo kao posledica narušavanja i nepoštovanja pravila ponašanja na kupalištu. Prošle godine je bio jedan smrtni slučaj u priobalnom delu jezera nastao kao posledica narušenog zdravstvenog stanja jednog od posetilaca.

RepublikaFoto: pixabay.com
  • BEZBEDNI OD UDARA GROMA

Kupanje tokom grmljavine nikako nije preporučljivo i savet je da se odmah izađe iz vode. Ali, na obali postoje gromobrani, pa čak i brojači udara groma na njima.

- Ukoliko se zateknete u vodi kada je nevreme, potrebno je izaći iz vode u najkracem vremenskom periodu. Na teritoriji Ade Ciganlije postoji 20 gormobrana koji pokrivaju čitavu teritoriju, tako da su posetioci bezbedni što se toga tiče - uveravaju u "Adi Ciganliji".

Naravno, to ne znači da ste bezbedni ako odete u šumu podalje od plaže.

Šta je savet za one koji žele da borave na nudističkoj plaži, a žele da se kupaju, bilo je logično pitanje koje smo postavili.

- Da se ne kupaju na nudističkoj plaži zbog svega prethodno pomenutog. To je zona u kojoj je kupanje najstrože zabranjeno - dodaju u "Adi Ciganliji".

Dakle, golaći, posle uživanja u naturizmu na suncu, navucite kupaće gaće, pa se okupajte kao sav "normalan" svet.

- Kupanje je dozvoljeno samo i isključivo u onim delovima jezera koji su obeleženi plažnom ogradom, tj. plutajućim bovama. U svim drugim delovima jezera gde bove ne postoje, kupanje nije dozvoljeno. Noćno kupanje je najstrože zabranjeno. Imajući u vidu da i to pravilo ponašanja narušavaju pojedinci, JP "Ada Ciganlija" je kao odgovorno preduzeće pojačalo noćnu spasilačko-redarsku službu, koja preventivno deluje, obilazi jezero i iz vode uklanja nesavesne kupače.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading